Se dokumentarcu o kontroverzni glasbenici obeta oskar?

Amy, zelo hvaljen dokumentarni film režiserja Asifa Kapadie, ki govori o pokojni glasbeni zvezdnici Amy Winehouse, se je uvrstil med zadnjih 15 dokumentarcev, ki imajo še možnosti, da osvojijo oskarja v kategoriji najboljšega dokumentarnega filma.

Se dokumentarcu o kontroverzni glasbenici obeta oskar? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 12. 2015

Letos se je za nominacije za prestižni zlati kipec potegovalo kar 120 dokumentarnih filmov, seznam najboljših 15, ki imajo še možnosti za osvojitev oskarja, pa so razkrili prav pred kratkim.

Izmed teh 15 filmov bo stroga žirija izbrala pet dokumentarcev, ki bodo torej nominirani za najprestižnejšo nagrado v filmskem svetu.

Amy ima – resnici na ljubo – veliko in močno konkurenco.

Med ustvarjalci najboljših 15 dokumentarcev je namreč tudi nekaj oskarjevcev iz preteklih let. Michael Moore se v 'bitko' podaja z dokumentarcem Where to Invade Next.

Oglej si napovednik:Alex Gibney srečo poskuša s svojim kontroverznim delom Going Clear: Scientology and the Prison of Belief.

Oglej si napovednik:

Davis Guggenheim pa upa, da se bo v ožjem izboru znašla njegova stvaritev z naslovom He Named Me Malala.

Oglej si napovednik:

Imena nominirancev v kategoriji najboljšega dokumentarnega filma in seveda tudi v vseh preostalih kategorijah bo ameriška filmska akademija naznanila 14. januarja prihodnje leto, slovesna podelitev oskarjev pa bo na sporedu 28. februarja 2016.

V biografskem glasbenem dokumentarcu Amy je Asif Kapadia, leta 1972 rojeni britanski filmski ustvarjalec indijskih korenin, prikazal življenjsko pot ekscentrične glasbenice Amy Winehouse, za katero je bila julija 2011 pri komaj 27 letih usodna zastrupitev z alkoholom.

Oglej si napovednik:

Film je že takoj, med prvim koncem tedna po začetku predvajanja, kinematografske blagajne napolnil z več kot štirimi milijoni evrov, s čimer je postal najuspešnejši britanski dokumentarec vseh časov.

V nasprotju z navdušenimi kritiki pa Amyjin oče Mitch Winehouse ni tako zelo očaran nad filmom, ki ga je označil za 'popačenega', poleg tega pa je razkril, da ima občutek, da niti njegova hčerka niti on v njem nista predstavljena v dobri luči.

Napisal: Tim Jeras (za Novo)

Oglej si še napovednike za 4 super filme, ki v kino pridejo januarja 2016 ali pa super trik, s katerim led z avtomobila odstraniš v nekaj sekundah!

Priporočamo tudi: 8 trikov s katerimi se boš pogrela v hladnih dneh