Sarah Close: zakaj z glasbeno kariero začeti na YouTubu

Sarah smo pred leti spoznali na YouTubu. Skrajni čas je, da jo spoznaš tudi ti. Ta mesec izide njena nova skladba Crazy Kind, pesem o ljubezni, ki jo je navdihnil njen izlet v Barcelono.

Sarah Close: zakaj z glasbeno kariero začeti na YouTubu (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
30. 8. 2018

Kako bi se opisala tistim, ki te še ne poznajo?

Ime mi je Sarah Close in prihajam iz majhnega otoka ob obali Velike Britanije, ki se imenuje Isle of Wight. Zdaj živim v Londonu. Moja glasba pa je zabavna, iskrena, navihana in želi, da nanjo plešeš.

Kako je videti celoten proces ustvarjanja glasbe?

Moje ustvarjanje je ponavadi polovično sodelovanje in polovišno solo udejstvovanje. Idejo začnem na klavirju z nekaj osnovnimi akordi, melodijo in besedilom. To odnesem producentu in avtorju besedil, ki mi je všeč. Onadva pesem razširita in ji d9odata nove dimenzije. Spet drugič, skupaj pišemo iz nič, ali pesem v celoti sestavim sama oziroma s pomočjo druge osebe. 

Kje iščeš navdih?

Ne iščem, sam me najde- Vse povsod je, samo prisluhniti mu moraš. Uiti moraš iz svoje cone udobja, posvetiti pozornost svetu in ljudem okoli sebe.

Iz kakšnega glasbenega ozadja izhajaš?

Ko sem bila otrok, je bila glasba povsod okrog mene. Moja starša sta za zabavo igrala priredbe pesmi v nekem bandu. Ko sem odraščala, sem vikende preživljala na njunih koncertih. Poslušala sem velik spekter glasbe; Red Hot Chilli Peppers, Shania Twain, Kirsty MacColl, Blink 183, Carole King, John Mayer, Lenny Kravitz, but I also loved S Club 7, Britney, Nsync! Kasneje sem dve leti študirala pisanje pesmi na univerzi, a sem študij pustila.

Svojo kariero si začela na YouTubu. Kakšen nasvet bi dala mladim glasbenikom, ki skušajo vstopiti v glasbeno industrijo?

Ne prenehajte se izboljševati in si postavljati nove izzive. Dobro je poznati čim več ljudi iz industrije. Če so težko dostopni, uporabite internet. Ke sem živela na otoku, daleč stran od Londona, sem si ustvarila YouTube kanal, da bi me lažje opazili.

Kdo je tvoj najboljši kritik?

Moja mami in moj fant. Že od nekdaj me pritiskata, da čim več delam in mi povesta tako, kot zares je.

Najboljši nasvet, ki si ga dobila?

Da ti svet ničesar ne dolguje. Za uspeh so potrebna leta in leta dela, čeprav pogosto ni videti tako.

Kako se kosaš z ustvarjalno blokado?

Zamenjam  zorni kot. Skušam iti ven iz sebe in se sprostiti, utišati notranjega kritika, ki mi govori, da nimam navdiha. Pomaga tudi, če napišeš pesem iz vidika nekoga drugega.

Kako bi opisala svojo novo pesem You Say?

You Say ti bo pomagala pozabiti ljudi, ki se niso mogli odločiti, ali te želijo ali ne. Pomagala ti bo zaplesati in se počutiti zelo močno.

Pred kratkim si spregovorila o tem, da te je odrezala tvoja glasbena založba. Kaj si odnesla iz te izkušnje?

Spoznala sem svojo moč. Ni zabavno biti "odpuščen". Ko smo podpisali pogodbo, so se mi uresničile sanje in ko po eni izdani skladbi stvar ni več delovala, me je zelo bolelo.  Naučila sem se veliko o glasbeni industriji, posledično pa imam več motivacije in osredotočenosti.

Kakšne cilje si postavljaš za naslednje leto? Kje se vidiš čez deset let?

Še naprej želim ustvarjati svojo glasbo. Rada bi nastopala in sodelovala s svojimi sanjskimi producenti in pisci besedil. Rada bi gradila na tem, kar imam zdaj. Čez deset let bi rada imela psa, hišo ob obali. Super bi bilo, če bi lahko nastopala na svetovnih odrih in še vedno pisala pesmi, ki so mi všeč. Upam, da bom še naprej delala na svoji založbi The Kodiak Club in drugim umetnikom pomagala razvijati njihove vizije.

Znana si po svojih priredbah na YouTubu. Čigave pesmi najraje poješ. S kom bi v prihodnosti želela poslovno sodelovati?

Vedno mi je na prvem mestu The Weeknd. Uživam, ko pojem njegove pesmi. Sicer pa bi si želela sodelovati z Amine, Nicki Minaj, Coldplayjem, Rex Orange County and Carole King.

Kateri verz iz tvojih pesmi ti je najbližje?

‘Think we have to lose to grow’ iz pesmi Only You. Kar naprej se vračam k tej vrstici, saj je bilo letošnje leto res leto izgube, zaradi katere sem rastla.

Bi lahko izpostavila en določen trenutek v življenju, ko si se zares počutila, da delaš prav?

Ko sem se lanskega septembra prvič odpravila na turnejo. Ko sem vsak večer preživela na odru, sem se počutila zares udobno in srečno. To je bil najboljši teden mojega življenja in komaj čakam, da ga spet ponovim.

Opiši popoln poletni dan.

Če sem v Londonu je to izlet s kolesom in nato obisk parka Hampstead Heath in preživljanje časa ob jezerih. Če sem doma na otoku, je popoln dan preživet na obali. Surfanje in plavanje in nato žar večerja doma med poslušanjem petja ptic.

Katero pesem izbereš na karaokah?

Karkoli od Shanie Twain.

Kaj počneš poleg tega, da ustvarjaš glasbo in deluješ na družabnih omrežjih?

Sem polna energije, zato obožujem gibanje. Od plavanja, teka do kolesarjenja. Rada sestavljam sestavljanke, berem knjige in kuham. Zelo rada imam vrtnarjenje in vzgajanje rastlin. Če sledite mojim družbenim omrežjem, boste videli veliko slik rastlin.

Neguješ naravno lepoto. Bi z nami delila kakšen lepotni trik ali modno obsesijo?

Obožujem baze za maskaro. Zdi se mi, da na mojih očeh naredijo veliko razliko in so hkrati videti naravno. Sicer pa se trenutno navdušujem nad nakitom in supergami. Šele lansko leto sem si preluknjala ušesa in zdaj zelo uživam v nakupovanju uhanov. Superge so prav tako nova ljubezen. Menim, da lahko naredijo ali uničijo vsako modno kombinacijo.

Kakšno sporočilo bi želela predati našim bralkam?

Da je svet zapleten kraj in da je povsem v redu, če se še ne počutiš, da si našla svoje mesto v njem. Vsi smo unikatno posebni in vredni tega, da nas cenijo.

Oglej si VIDEO Sarah Close za skladbo You Say:

Pripravila Anamarija Lukovac
Fotografije: Osebni arhiv

Preberi še: Melania Trump na pragu ločitve!?

Priporočamo tudi: Domače zvezdnice brez dlake na jeziku o svojih seksi oblinah