Samo bog odpušča: Krvavi triler z Ryanom Goslingom

Zadnje sodelovanje med danskim režiserjem Refnom in zvezdniškim Goslingom je obrodilo film Drive, ki je v hipu postal kult in eden najboljših filmov leta 2011.

10. 10. 2013

Nicolas Winding Refn, režiser akcijskih dram Božji bojevnik in Vozi! prikazuje temačno kriminalko, postavljeno v kriminalni predel Bangkoka. Američan Julian uspešno uporablja svoj nočni klub za trgovanje z mamili, toda ko njegov brat posili in ubije mladoletno prostit­utko, se celotna družina zaplete v grozljiv in sadističen maščevalni obračun z očetom umorjene mladenke in dvoličnim policistom Changom. Ker nihče od vpletenih ne želi odnehati, padajo vedno globlje v temo človeške narave in izvajajo vedno bolj okrutna in uničujoča maščevanja.

V Bangkoku Julian (igra ga Ryan Gosling) z bratom vodi boksarski klub, ki pa je le krinka za posle z mamili. Ko brata ubijejo, iz Amerike prispe njuna mati Jenna (Kristin Scott Thomas), glava velike kriminalne organizacije, in besna zahteva maščevanje. A Julian se mora najprej soočiti s skrivnostnim policistom Changom (Vithaya Pansringarm), imenovanim Angel maščevanja ...v ringu.

Malo dialogov in srhljivi prizori

Triler Samo bog odpušča je luč sveta ugledal na majskem filmskem festivalu v Cannesu in med nekaterimi kritiki vzbudil veliko ogorčen­je. Nekateri so celo zapustili dvorano, spet drugi pa so bili navdušeni nad njegovimi umetniškimi vrednotami. Skratka, do zdaj je med kritiki izzval precej nasprotujoče si odzive. Gre namreč za krvi poln in nekonvencionalen kriminalen triler, ki se dogaja v bangkoškem podzemnem svetu boksarskih klubov in bordelov.

Kot pišejo kritiki, visoko stiliziran film zaznamuje malo dialogov ter srhljivi prizori mučenja in prelivanja krvi, ki niso za vsakogar. "Ta film deluje precej podobno kot droge," je pred ameriško premiero filma razmišljal Ryan Gosling. "Lahko te zadene dobro, lahko pa tudi slabo."

The Hollywood Reporter je film opisal kot 'grozeče atmosferično delo, ki ne bo razočaralo ljubiteljev fetišiziranega ultra nasilja, značilnega za Nicolasa Windinga Refna".

Britanska igralka Kristin Scott Thomas, ki jo sicer najbolje poznamo po vlogah ošabnih, finih žensk v filmih Štiri poroke in pogreb ter Angleški pacient, je v enem od intervjujev dejala: "Nasilje je zelo pretresljivo, a gre več kot samo za fizično, krvavo nasilje, polno posebnih učinkov. Tudi zgodba o odnosu med mamo in sinom je sama po sebi zelo nasilna in vznemirljiva. Kot da bi vstopil v nočno moro. Potegne te vase in se s teboj poigra. Mislim, da gre za zelo močan film."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri