Salvador Dalí - genialni ekstravagantnež in legenda

Salvador Dali, genialni multimedijski umetnik, se je rodil v okrožju Empordà v Kataloniji, blizu špansko-francoske meje, najbolj pa je znan po udarnih, bizarnih in čudovitih slikah in preostalih nadrealističnih umetniških delih.

5. 5. 2014

Salvador Dali je za časa svojega nadvse plodnega življenja ustvaril 1.500 slik ter številne risbe, ilustracije, skulpture, kratke filme, dizajne, kostime, litografije, scenografije in se številne druge projekte.

Salvador Dali slika

Ob 110-letnici od njegovega rojstva mu želimo z naslednjimi zanimivostmi iz njegovega življenja izkazati vso zasluženo čast:

 • V svoj dnevnik je kot 16-letnik zapisal: "Postal bom genij in ves svet me bo občudoval. Mogoče bom podcenjen in slabo razumljen, a vseeno bom veličasten, o tem sem prepričan."
 • Med šolanjem je postal tesen prijatelj s slavnim pesnikom Federicom Garcío Lorco, s katerim – pravijo govorice – sta bila tudi intimna.
 • Tik pred diplomo je bil izključen z univerze Svetega Fernanda lepih umetnosti v Madridu, ker je izjavil, da noben profesor ni niti približno kompetenten, da bi ga ocenil.
 • Legenda pravi, da je mladi Dali leta 1926, ob svojem prvem obisku Pariza, nemudoma obiskal največjega slikarja med največjimi – Pabla Picassa. Pri predstavljanju mu je rekel: "Velika čast mi, da sem vas spoznal, celo muzej Louvre bom obiskal kasneje, a sem prvo želel videti vas." Picasso, ki je že prej videl nekatera Dalijeva dela in bil nad njimi precej navdušen, mu je egocentrično odvrnil: "Pravilno ste storili."
 • Ko ga je umetnik Paule Eluardo leta 1929 prosil, da naslika portret njegove žene, se je Dali zaljubil v njo. Gala (Elena Ivanovna Daikonova Gala) je bila enajst let starejša od njega. Ruska emigrantka je hitro postala njegova žena kot tudi prijateljica, muza, ljubimka, model in menedžerka.
 • Brke je imel po vzoru velikega španskega slikarja iz 17. stoletja Diega Valázqueza.
 • Z ženo Galo se je pogosto sprehajal po ulicah Madrida, Pariza in Londona, oblečen v ekstravagantne kostime. Včasih je bila Gala na sprehodu na pol gola ali kar gola.
 • Ukvarjal se je tudi z dizajnom. Kreiral je prvi logo za liziko Chupa chups ter bil odgovoren za celostno podobo Evrovizije v Madridu leta 1969.
 • V visoki starosti naj bi pod prisilo podpisal kar nekaj praznih platen. Trgovci z umetninami so zaradi tega pri Dalijevih delih še posebej pozorni pri nakupih.

muzej

Muzeji z največjo zbirko del Salvadorja Dalija:

 • Teatro Museo v Figueresu, v Kataloniji (Španija),
 • Salvador Dalí Museum v Sankt Peterburgu na Floridi (ZDA),
 • Espace Dalí v Parizu (Franciji), Dalí Universe v Londonu (Anglija).

Vir in foto: Lisa, shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri