S hišnim ljubljenčkom na dopust: kaj moraš vedeti?

Odločila si se, da gre tvoj hišni ljubljenček s tabo na pot. Kako ravnati, da mu bo na poti do želenega kraja in na dopustu prijetno tako kot tebi?

S hišnim ljubljenčkom na dopust: kaj moraš vedeti? (foto: shutterstock) shutterstock
28. 7. 2012

Zbrali smo nekaj pomembnejših poudarkov.

Ali so živali sploh dobrodošle?

Pred rezervacijo nastanitve preveri, ali je hišne ljubljenčke sploh dovoljeno pripeljati s seboj in kakšni so pogoji bivanja zanje v izbranem hotelu, apartmaju, sobi, kampu ...

Kako bosta potovala?

Preden se odpraviš na pot z avtom, vlakom, letalom, ladjo ..., preveri, kakšni so pogoji na prevoznih sredstvih, s katerimi bosta potovala do dopustniškega cilja.

Ali je treba imeti žival v posebni kletki, ali je dovolj, če je na vrvici, ali potrebuje nagobčnik? Kako velika je lahko žival, ki potuje z določenim prevoznim sredstvom in ali lahko potuje s tabo v kabini ali mora potovati ločeno od potnikov – v prtljažnem prostoru? Ne pozabi povprašati tudi za cene prevoza hišnih ljubljenčkov in morebitne predhodne rezervacije.

Obvezna dokumentacija!

"Tako, kot morate imeti vi urejene dokumente, jih mora imeti tudi vaš ljubljenček. Prvi pogoj, da gre žival lahko na pot, je, da je popolnoma zdrava (da nima glist ali drugih notranjih zajedavcev) in da je zaščitena pred zunanjimi zajedavci (klopi, bolhami, komarji). Imeti mora potrdilo o cepljenju proti steklini (če je žival cepljena prvič, mora preteči 21 dni, da se razvije dovolj protiteles!), ki ga veterinar vpiše v evropski potni list za hišne živali; v njem je navedena tudi označitev – številka mikročipa, brez katerega pes ali mačka ne sme v tujino. Ti osnovni pogoji za pse in mačke veljajo za večino evropskih držav, a pred potovanjem se vseeno pozanimajte, ali je treba opraviti tudi serološko preiskavo – odvzem krvi za merjenje količine protiteles proti steklini.

Za potovanje drugih hišnih živali je treba imeti veterinarsko spričevalo, se je pa treba pozanimati, kakšne so zahteve posameznih držav, v katere potujete – obrnite se na agencijo, ki vam organizira potovanje, ali na veleposlaništvo države, kamor potujete, tam vam bodo dali vse potrebne informacije," pišejo na www.zazivali.si.

Kaj vzeti s seboj?

Živali mora biti na potovanju in dopustu udobno, zato je treba poskrbeti, da ima primerno opremo:

  • Za prevoz naj ima dovolj veliko kletko oziroma oprsnico in povodec za v avto ali zaščitno mrežo, med prevozom namreč žival ne sme ogrožati voznika ali potnikov v avtomobilu. Če žival potuje z javnimi prevoznimi sredstvi, mora imeti primerno kletko ali nagobčnik.
  • Obvezna oprema so potovalne posode za vodo in hrano; tvoja dolžnost na poti pa je, da poskrbiš za dovolj postankov!
  • Žival naj ima ob sebi za boljše počutje tudi najljubšo igračko.
  • Ne odidi na pot brez prve pomoči, ki naj vključuje osnovne preveze, razkužilne robčke, antibiotično mazilo, kapljice za oči, rehidracijsko sredstvo in sredstvo proti diareji, tudi zaščitna sredstva proti bolham, klopom in pikom komarjev ...
  • Da se na dopustu ne boste ukvarjala s prehrano, je priporočljivo vzeti s seboj brikete, pri tem pa se je treba zavedati, da lahko pes je manj kot doma – predvsem zaradi vročine. Pomembno je, da ima vedno na voljo svežo vodo. Če pes dobi diarejo, je lahko vzrok uživanje slane vode med igro v vodi. Če diareja traja več kot tri dni, se oglasi pri najbližjem veterinarju, ki vam bo svetoval, kako ravnati.

Kdaj na pot?

Če žival težko prenaša daljše vožnje, je smiselno predhodno vsakodnevno privajanje na daljše vožnje.

Če je treba na pot nemudoma, ti svetujemo, da obiščeš veterinarja in se posvetuješ, ali pes za na pot potrebuje pomirjevala. Če se pes med potjo slini ali bruha, naj ti veterinar predpiše tablete proti slabosti, ki jih mora žival zaužiti nekaj ur pred vožnjo, pri tem pa naj bo tešča.

V vročih dneh se na pot odpravita zgodaj, ko so temperature še znosne. Poskrbi, da v prevoznem sredstvu živali ne bo prevroče ali premrzlo (prevelike temperaturne razlike zaradi klime v avtu lahko škodujejo ne samo tvojemu ljubljenčku, ampak tudi tvojemu zdravju).

Kako ravnati ob vročinskem udaru?

Če se telo psa ali mačke zaradi vročine pregreje, lahko pride do vročinskega udara.

Znaki: sopenje, pospešeno dihanje, povečano slinjenje, močno pordele vidne sluznice ali celo nezavest.

Žival umakni na hladnejše mesto in jo začni ovijati s hladnimi brisačami (nikoli živali ne polijte z mrzlo vodo, ker bi bil to prehud šok za organizem), nato pa čim prej obiščita veterinarja, da žival pregleda in še dodatno zniža temperaturo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri