Remember Shakti - eksplozija indijske glasbe, jazza, bluesa in funka

V Remember Shakti je ujet čarobni energijski napoj indijske glasbe, jazza, bluesa in funka, v kar se boš lahko prepričala že v torek, 12. novembra, ob 20.  uri, ko skupina nastopa v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

6. 11. 2013

Kitarist John McLaughlin, ki s svojo genialnostjo že desetletja soustvarja zgodovino jazza, je v sedemdesetih letih popolnoma prevzet od indijske glasbe ustanovil legendarno skupino Shakti.

Od 1975 do 1977 je zasedba posnela tri albume, ki v glasbenih prvinah izžarevajo pomen besede shakti – inteligenco, lepoto, moč.

Leta 1997 sta John McLaughlin in virtuoz na tabli Zakir Hussain ponovno zbrala skupino, v katero sta povabila nekaj mlajših indijskih glasbenikov. V tej, številčnejši postavi so kot uvod v turnejo posneli ploščo Remember Shakti, ki vsebuje vse, kar je proslavilo prvotni projekt in ga naredilo čarobnega.

Spomladi 2012 so začeli praznovati 40-letnico skupine Shakti z nastopi v Indiji, ki jih jeseni 2013 nadaljujejo po Evropi.

O Remember Shakti

Angleško-indijska skupina Remember Shakti je eksplozivna mešanica indijske glasbe, jazza, bluesa in funka.

Ustanovitelj skupine, John McLaughlin, eden od kitaristov, ki so zaznamovali zgodovino jazza, se je zaljubil v indijsko glasbo, ki ga je popolnoma prevzela. Prav McLaughlin je v sedemdestih letih, po eksperimentiranju skupaj z Milesom Davisom, vpeljal nenavadno mešanico jazza in indijske glasbe ter ustanovil »Shakti«, legendarno zasedbo, ki je v letih od 1975 do 1977 posnela tri albume v duhu tega, kar predstavlja ime skupine: »Inteligenca, lepota, moč«.

Tako je zasedba, ki je nastala po srečanju angleškega kitarista z Zakir Hussainom, L. Shankarjem na violini in T.H. Vinaykaramom na gatamu, spremenila tok  glasbene zgodovine. Alkimija tega obdobja se ni ponovila do leta 1997, ko so se, ob petdeseti obletnici indijske neodvisnosti, vsi člani skupine razen L. Shankarja, ponovno združili na turneji in kot dediščina  emocij tega obdobja je nastala plošča Remember Shakti, ki je bila uvod v novo turnejo.

Danes so se veteranom skupine (Johm McLaughlin, Zakir Hussain in vokal Shankar Mahadavan) pridružili U. Shrinivas, virtuoz na mandolini iz južne Indije ter mlad glasbenik z lastnim glasbenim izrazom V Selvaganesh na tradicionalnih inštrumentih (gatam, mridangam, kanjira).

V tej številčnejši postavi nastane nova verzija Remember Shakti, ki vsebuje vse, kar je naredilo tako magično prvo izvedbo: originalna zasedba, z dvema glasbenikoma na brenkalih in dvema na tolkalih - pet močnih osebnosti združenih z edinstveno glasbo.

Cankarjev dom vabi!

Abonma Glasbe sveta napoveduje:

Sobota, 23. novembra 2013, ob 20. uri, Gallusova dvorana

  • Tomatito, Španija: Soy flamenco Flamenko, to sem jaz

Tomatito, El Cristi, kitara; Antonio Losada, tolkala; Paloma Fantova, ples; Simon Roman, Kiki Cortinas, glas

Romskega kitarista Tomatita (letnik '58) je odkril znameniti Paco de Lucía, slavo pa mu je prineslo sodelovanje še z eno legendo flamenka, pevcem Camaronom de la Islo, do njegove smrti leta 1992. Nato je zaplul v jazzovske vode in ustvaril dva albuma s pianistom Michelom Camillom. Od šestih samostojnih albumov sta kar dva osvojila latinskega grammyja za najboljši flamenko album, leta 2001 pa je prejel tudi nagrado cezar za najboljšo filmsko glasbo za film Vengo Tonyja Gatlifa. V Ljubljani bo nastopil v okviru evropske turneje s šestčlansko zasedbo, s petimi glasbeniki in plesalko. To bo njegov premierni nastop v Sloveniji.

Sobota, 1. marca 2014, ob 20. uri, Gallusova dvorana

  • Angelique Kidjo, Benin

Živa legenda afriške glasbe se bo v Sloveniji prvič predstavila na velikem odru, čeprav je Ljubljano že obiskala kot zelo dejavna ambasadorka Unicefa. Izdala je številne albume in prejela tudi grammyja. Time Magazine jo je razglasil za prvo divo Afrike, The Guardian pa uvrstil med sto najbolj navdihujočih žensk na svetu. Na koncertu v Ljubljani bo predstavila svoj novi album in stare uspešnice.

»Angelique Kidjo ima prekrasen glas in silno, prevzemajočo energijo. Že na začetku koncerta je vse pripravila k plesu, prišla je med občinstvo in potem na oder povabila toliko poslušalcev, kolikor jih je lahko sprejel.« (The Evening Standard, London)

Četrtek, 17. aprila 2014, ob 20. uri, Linhartova dvorana

  • Carminho, Portugalska

Carminho, vokal; Luis Guerreiro, portugalska kitara; Diogo Clemente,  akustična kitara; Marino de Freitas, akustična bas kitara

Popularnost fada ne pojenja. Potem ko je planet začarala Mariza, se je povpraševanje po tej melanholični urbani glasbeni zvrsti še povečalo. Pred štirimi leti je tako v trenutku zaslovela takrat 25-letna pevka Carminho. Njen prvenec je doživel platinasto priznanje in pot iz Portugalske je bila na stežaj odprta. Tako je Carminho ob Marizi in Anni Mouri v nekaj letih postala najpopularnejša pevka nove generacije in njen drugi album Alma je le še utrdil njeno pot v svet ter jo pripeljal tudi v Ljubljano.

»Ko poje nežno, njen glas ni blag, temveč boleče lep; ko glas povzdigne, ne gre za pretenciozno virtuoznost, ampak nezatajeno izražanje čustev. Carminho nosi srce na dlani. Samo silovit glas in prav takšna občutja. » Songlines

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri