Letos pozabi na peko potice za velikonočne praznike in raje pripravi slovensko obredno sladico, ki se imenuje (ta-da-da-dam!) prekmurska gibanica! ;)
Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami, ki jo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične dobrote.
Na prvi pogled zgleda, kot da jed zahteva veliko časa za pripravo, a naša novinarka, ki je pred tednom dni obiskala Prekmurje in si ogledala, kako gibanico pripravljajo tamkajšnje izkušene mojstrice, pravi, da vse skupaj ni tako težko. Razkrila nam je recept in ker je dobre stvari potrebno deliti, ga mi delimo s teboj.
Recept za prekmursko gibanico
Za pripravo prekmurske gibanice (ki ustreza pravokotnemu modelu za pečenje dimenzij 40 x 35 cm ali okrogli lončeni posodi z zgornjim premerom 30 do 35 cm in višino 7 do 9 cm) potrebujemo:
- krhko testo,
- vlečeno testo,
- 4 različne nadeve (makov, skutni, orehov in jabolčni) in
- 2 poliva (smetanov in maščobni).
Za pripravo nadevov potrebujemo:
Makov nadev pripravimo iz ...
- 30 dag drobno mletega maka,
- 10 dag kristalnega sladkorja
- in 1 paketa vanilijevega sladkorja.
Skutni nadev pripravimo iz ...
- 1,2 kg polnomastne skute,
- 10 dag kristalnega sladkorja,
- 2 paketov vanilijevega sladkorja,
- 2 jajc
- in ščepca soli.
Orehov nadev pripravimo iz ...
- 30 dag zmletih orehov,
- 10 dag kristalnega sladkorja
- in 1 paketka vanilijevega sladkorja.
Jabolčni nadev pripravimo iz ...
- 1,5 kg jabolk (bolj kisle sorte),
- ščepca soli,
- 12 dag kristalnega sladkorja,
- 2 vrečk vanilijevega sladkorja
- in ščepca cimeta.
Za pripravo polivov potrebujemo:
Za smetanov poliv potrebujemo:
- 8 dl smetane
- in 3 jajca.
Za maščobni poliv potrebujemo:
- 25 dag margarine ali masla ali svinjske masti ali rastlinskega olja.
Postopek priprave in peka
Ko so testa, nadevi in polivi pripravljeni, je čas za oblikovanje prekmurske gibanice.
Najprej začnemo s plastjo krhkega testa, nanjo položimo plast vlečenega testa, na katero razporedimo polovico makovega nadeva. Plast prelijemo z maščobnim in smetanovim polivom.
Nato sledijo druga plast vlečenega testa s skutnim nadevom, tretja plast vlečenega testa z orehovim nadevom in četrta plast vlečenega testa z jabolčnim nadevom.
Vsako plast nadeva polijemo z maščobnim in smetanovim polivom.
Cel postopek se nato še enkrat ponovi v istem vrstnem redu, tako da plasti maka sledi skuta, tej orehi in jabolka.
Ko imamo osem plasti nadevov z ustreznimi vmesnimi plastmi vlečenega testa, se čez zadnji nadev potegne osmo plast vlečenega testa, ki se jo poškropi ali s smetanovim ali z maščobnim polivom in čez njo potegne še zadnjo, deveto plast vlečenega testa.
Prekmursko gibanico pečemo do polne stopnje pečenosti (1 uro med 180 in 200 stopinjah Celzija). Višina posameznega kosa pečene prekmurske gibanice mora biti od 5 do 7 cm, njena teža pa ne več kot 25 dag.
Si vedela ...?
Ta stara prekmurska praznična jed je dobila ime po besedi "güba" (guba) in se je v pokrajini ob Muri uveljavila že v zelo starih časih. Prvotna gibanica je bila po sestavi nekoliko drugačna od današnje, skozi stoletja se je bogatila z plastmi nadevov in se izoblikovala do take mere, kot jo poznamo danes.
Preberi še: Slastni recepti: 5 noro okusnih smuti skled (moraš jih poskusiti) in Zdrav recept: Ferrero Rocher brez peke!
Priporočamo tudi: 8 čudovitih stvari, ki jih moraš videti in doživeti v Prekmurju (super ideja za izlet)
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc