Razkrivamo: te blogerke niso to, kar pravijo!

Tudi ti vsakodnevno spremljaš svoje najljubše blogerke in se čudiš, kako jim uspe? Obljube o izgubi petih kilogramov v enem tednu. Čvrsta postava, nova dieta, in ne samo to, njihovi nasveti resnično delujejo! Cosmo je preveril, koliko resnice se skriva v njihovih objavah.

Razkrivamo: te blogerke niso to, kar pravijo! (foto:  getty images, osebni arhiv) getty images, osebni arhiv
3. 5. 2016

Kdo jim ne bi verjel? Tako prepričane so o tem, kar počnejo, z nami pa vsak dan delijo svoje ugotovitve glede prehrane in nam kažejo natrenirana telesa.

Če jih bomo kopirale, se nam postavica in obilo energije ne izmuzneta. Toda če želiš izvedeti resnico, beri naprej.

Do preteklega poletja je Celia Learmonth (na fotografiji spodaj) nabrala impresivnih 20 tisoč sledilcev na Instagramu. Osebna trenerka v super formi in z videzom modela je za svojo naraščajočo vojsko posvečenih oboževalcev svoj program vadbe in prehrane beležila na blogu in profilih družabnih omrežjih.

Celia

Celijine objave so zadele v vse tarče: selfiji iz telovadnice z vročo postavo v oblikovalskih opravah za vadbo, umetniško aranžirane skledice beljakovinske kaše in jagodičevja, napol popite stekleničke zelenega napitka, občasna navdihujoča fraza (Bodi pozitivna, potrpežljiva in vztrajna) in seveda obvezen #avotoast (toast z avokadom).

Na stotine njenih sledilcev je všečkalo vsako njeno objavo in jo povzdigovalo kot ultimativen navdih. Toda avgusta so motivacijske pregovore in lojtre zamenjale objave, v katerih je britanska blogerka priznala, da ne poka od zdravja, kot so namigovale njene objave, ampak išče zdrav­ljenje zaradi prehranskih motenj.

"S sramom priznam, da sem prevarantska blogerka o zdravju," je pisala 22-letna Celia.

"Počutila sem se kot prevarantka, ko sem objavljala vse tiste pozitivne stvari, medtem ko sem vedela, kaj počnem za zaprtimi vrati."

Neprimeren vpliv?

Blogi o zdravju in fitnesu so zdaj velik biznis, v katerem najbolj izpostavljeni postajajo pravi zvezdniki in stroji za oglaševanje.

Zdi se, da imajo vse: videz, življenjski slog, samozavest in slavo. Vsak od njih ima tisoče, včasih milijone sledilcev. Predstavljajo močan zgled generacijam, ki se čutijo bolj povezane z zvezdnicami družbenih omrežij kot s tradicionalnimi zvezdnicami.

Njihov vpliv je tolikšen, da jih oblegajo PR-agencije in wellness znamke, ki jim ponujajo dobičkonosne pogodbe za oglaševanje. Nekatere imajo svoje knjige receptov, linije izdelkov ali športne opreme.

Fotogeničen videz je nujen, kvalifikacije pa, kot je videti, niso ravno pomembne.

Toda medtem ko se vložki kopičijo, začenja na dan prihajati tudi resnica o nekaterih ne-popolnih podobah.

Preteklega novembra je avstralska blogerka Essena O'Neill (na fotografiji spodaj) objavila objokano videopriznanje, da je njena osebnost z družbenih omrežij laž.

Essena

"Vse, kar sem počela, je bilo prirejeno in predelano s ciljem, da dosežem čim več ogledov," je priznala med jokom. "Če ne verjamete, da so (družbeni mediji) biznis, lažete sami sebi."

Oglej si njeno objokano izpoved:

Devetnajstletnica, ki je imela več kot milijon sledilcev na Instagramu, YouTubu in Tumblrju, je izbrisala na tisoče fotografij s svojih profilov in drugim dodala opis z novo iskrenostjo:

"Strateški položaj s povlečenim trebuhom in podprtimi prsi."

Prejšnjo pomlad je bila kot prevarantka razkrita tudi Belle Gibson – še ena zelo uspešna avstralska blogerka (na fotografiji spodaj).

Belle

Gibsonova je svoj uspeh zgradila na trditvah, da je zmanjšala maligni tumor na možganih in preprečila druge rakave tvorbe, tako da je spremenila prehrano in življenjski slog.

Štiriindvajsetletnica je trdila, da je opustila kemoterapijo in se osredotočila na telovadbo in zdravo prehrano, da bi uspešno premagala bolezen.

Njena aplikacija z recepti The Whole Pantry je bila v prvem mesecu prebrana več kot 200.000-krat, kar je privedlo do knjižne izdaje. Apple se je z njo celo dogovarjal, da bi njeno aplikacijo vključili na svojo novo uro.

Služila je na stotine tisoče dolarjev – čeprav je sledilcem govorila, da del zaslužka daje v dobrodelne namene. Vsi so si želeli biti del Belline zgodbe. Vendar je šlo samo za – zgodbo.

Prevarantka ni nikoli imela raka. In nikoli ni prispevala v dobrodelne namene. Ko so njeni nekdanji prijatelji začeli medijem pripovedovati resnico, je bila Belle sčasoma prisiljena priznati: "Nič od tega ni bila resnica."

Trdila je, da ji je slepar diagnosticiral raka – toda to ni bilo prvič, da je na spletu objavljala sumljive trditve o zdravju.

Leta 2009 je objavila, da je 'umrla' na operacijski mizi med posegom na srcu. V nasprotju s čistunsko, organsko dobroto, ki jo je promovirala v The Whole Pantry, so slike, ki so pricurljale na dan, razkrile, kako pije pivo in je hitro hrano.

Kaj je torej resnica? Kaj je res dobro zate in kaj je prevara?!

Medtem ko priznane znamke in založniki skačejo drug čez drugega, kdo bo imel te ženske za svoje wellness gurujke, se sprašujemo, kdo dejansko preverja njihove reference.

Ne le blogerkam, tudi multinacionalkam in založnikom gre le za denar in tako ali tako po nekaj mesecih že snubijo nov, še bolj svež obraz. Brez slabe vesti do kupcev, bralcev. Le zakaj bi preverjali blogerke, če pa jim nosijo bajne zaslužke?!

Samoustvarjeni strokovnjaki

Ni dvoma, da je bil fiasko Belle Gibson šola za vse. En mesec, preden naj bi njena lepo ilustrirana knjiga receptov The Whole Pantry zasedla knjižne police v Angliji, so jo umaknili s trga.

Belline nekdanje prijateljice so trdile, da je recepte prepisovala iz drugih virov. Ona je to jezno zanikala, medtem ko je priznavala: "V tej industriji je ogromno plagiatov."

Ta del zgodbe je vsaj videti resničen – enake recepte za božanske kroglice, paleo kruh in raštikin čips najdemo povsod v svetu blogov o zdravju.

Založba Penguin je priznala, da ni preverjala dokazov o Bellinem boju z rakom možganov, preden so objavili njeno kuharico v Avstraliji, ki je uporabila 'njeno osebno zgodbo' kot vir kredibilnosti za njene recepte in naravne terapije.

Medtem ko se v teoriji zdi kruto zasliševati obolele za rakom, bi vsak onkolog povedal, da je zelo neverjetno, da bi bil živ kdorkoli s četrto stopnjo glioblastome (agresiven tumor možganov), kaj šele zdrav – pet let po diagnozi.

Seveda ni težko opaziti, zakaj je bil Bellin blog tako priljubljen. Zdravljenje kroničnih bolezni s sadjem in zelenjavo je privlačnejše od zdravljenj s kemoterapijo, vendar je pri tako hudih boleznih, kot je rak, po navadi treba zamenjati še marsikaj drugega kot hamburger za jabolko, da resnično ozdravimo.

Blogerka o zdravju Jessica Ain­scough oziroma The Wellness Warrior je to odkrila prepozno. Ko so ji leta 2008 diagnosticirali redko obliko raka mehkega tkiva v roki, se je 22-letnica odločila zdraviti z alternativnimi terapijami, kar je vključevalo sokove in izpiranje debelega črevesja s kofeinom, namesto da bi sledila nasvetom zdravnikov, ki so ji rekli, naj amputira roko in del rame.

V naslednjih sedmih letih je zgradila dobičkonosno podjetje okoli svoje zgodbe, pisala je knjige, predavala in postala zdravstveni guru. Imela je več kot 55 tisoč sledilcev. Leta 2011 je rekla, da bo njena knjiga vključevala zgodbo o tem, kako je sama pozdravila svojega raka.

Toda počasi napredujoča bolezen se je širila in februarja 2015 je umrla.

Kljub temu so imele pristne zgodbe o prehrani in življenjskem slogu za zmago nad boleznijo močan vpliv na industrijo zdravja.

Avtorica uspešnic Ella Woodward, ki je slavo na spletu našla pod psevdonimom Deliciously Ella, je svoj sindrom posturalne tahikardije zdravila z vegansko prehrano. Podobno ima tudi Sarah Wilson, vitka avstralska novinarka in blogerka, ki je postala pisateljica kuharic I Quit Sugar (Odpovedala sem se sladkorju), pod nadzorom svojo avtoimuno hashimotovo bolezen s prehrano brez sladkorja.

Toda nobena od njiju ne trdi, da imata vse odgovore, in medicinski strokovnjaki opozarjajo, da kar deluje za eno osebo in eno bolezen, morda ne bo delovalo v drugem primeru.

Blonde

"Obsedenost s prehrano mi je preprečevala normalno življenje," je priznala Jordan Younger (na fotografiji zgoraj), nekdanja veganka, ki je trpela za ortoreksijo.

"Vsakdo je svet zase," pravita tudi Marina Ćurić in Katja Markežič, dietetičarki v Lifeclassu, kjer se še posebno pozorno posvečajo zdravju in prehrani vsakega posameznika: poleg vseh antropometričnih meritev ter presejalnih testov tam izračunajo tudi bazalni metabolizem posameznika in na podlagi tega določijo ustrezen dnevni energijski in hranilni vnos za vzdrževanje, izgubo ali pridobitev telesne teže.

Dietetičarki razlagata:

"Potrebe po energiji in hranilnih snoveh so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in so odvisne od najrazličnejših vplivov. Potrebe po energiji posameznika namreč izhajajo iz bazalnega metabolizma, delovnega metabolizma (mišičnega dela), termogeneze po vnosu hranljivih snovi ter potreb za rast, kot tudi za nosečnost in dojenje.

Določanje ali računanje bazalnega metabolizma dobiva vse večji pomen, ker se pri definiranju dnevnih energijskih potreb praviloma izhaja prav iz bazalnega metabolizma."

Priljubljena mantra v wellness industriji je: Hrana je zdravilo. Luštna fraza, ki vendarle tvega preveč poenostavljen življenjski slog.

Seveda ima hrana lahko močan vpliv na naše zdravje, a kljub pomanjkljivostim ima svoj prav tudi konvencionalna medicina. In ne pozabimo, tudi splošna zdravnica, specialist v bolnišnici ali dietetičarka na posameznem oddelku nam bodo vedno svetovali zdravo, čim bolj raznovrstno in čim manj predelano hrano.

"Za vse tipe ljudi in bolnikov veljajo priporočila o kakovostni hrani, ki naj bo iz različnih prehranskih virov (mešana). Pri bolnikih pa se pogosto pojavijo težave z delovanjem prebavil in je zato treba prehranske vire (= živila) prilagajati, da se zadosti potrebam bolnika po energiji in posameznih hranilih.

Na primer bolnik, ki ima vneto črevo zaradi obsevanja, ne more dobro predelati hrane z veliko vlakninami, kot so zelenjava, oreški," opozarja doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu.

Žal blogerjev ne zavezuje Hipokratova zaobljuba, naj ne škodujejo. Zavezuje pa jih zakon o oglaševanju, ki narekuje, da je nujno jasno označiti komercialne interese, kot je: ali si plačana, da na svojem blogu oglašuješ znamke.

Kljub temu bi bilo veliko oboževalcev presenečenih nad zneski, ki jih vrhunski blogerji prejemajo od sponzorjev. Ena od veganskih blogerk nam je razkrila, da je v hipu, ko je njeno število sledilcev na družbenih omrežjih preseglo 10 tisoč, začela po pošti prejemati brezplačne izdelke.

Ko je prišla do številke 50 tisoč, so jo začeli spraševati, koliko računa za sponzorstvo, pri številki 100 tisoč pa se je vse skupaj dvignilo na raven brezplačnih počitnic, agenta za talente in možnosti prejemanja odstotkov na prodane izdelke.

Komu verjeti?!

Podjetja se zavedajo vpliva, ki ga imajo blogerke na mlade ženske, zdravniki pa so manj navdušeni. Če želiš tradicionalno terapijo dopolnjevati z zdravo prehrano, večina zdravnikov nima nič proti.

Opozarjajo, da ljudje sprejmejo ekstremne diete in tvegajo primanjkljaje posameznih hranil ali razvijejo ortoreksijo, psihično motnjo, zaradi katere ne morejo živeti normalno, ker so obsedeni z zdravo prehrano, ki je prevzela nadzor nad njihovim življenjem.

Kako torej ločiti zrnje od plev?

"Z eno besedo težko, celo nemogoče. Za začetek skušaj ugotoviti, kakšno formalno izobrazbo ima v resnici tvoj prehranski guru/gurujka. Vendar je formalna izobrazba eno, stalno izobraževanje pa drugo in na področju prehrane nujno, saj se norme izredno hitro spreminjajo.

Predvsem se izogibaj ljudem, ki ti zagotavljajo hitre in učinkovite rezultate, pa naj gre za področje izgubljanja teže ali zdravljenja različnih obolenj.

Tu bodi še posebno previdna. Poišči prehranskega svetovalca, ki ima široko znanje, ki ti zna prisluhniti in posebej zate poiskati ustrezen način prehrane. Izogibaj se tistih, ki trmasto vztrajajo pri svojih stališčih in te prepričujejo, da je določeno živilo ali dopolnilo zate obvezno, ne glede na to, da ga ne maraš in ti je po njem celo slabo.

Dober nutricionist bo našel zanj ustrezno nadomestilo. Predvsem pa si zapomni, da bližnjice ne obstajajo in da ne obstaja univerzalni način zdravega prehranjevanja. Zate ustrezna prehrana je presek prehranskih smernic, tvojega okusa in ne nazadnje tudi finančnih zmožnosti," je nazorna Vera Simončič, inženirka živilstva in prehrane.

Če bi zbolela, najbrž ne bi poslušala prijateljice namesto zdravnika – zakaj potem misliš, da so blogerke 'za zdravje' bolj kvalificirane od tvoje prijateljice, ki ti resnično želi najbolje? Prijateljica bi te poslala k resničnemu strokovnjaku.

Ena najbolj spoštovanih na tem področju v Sloveniji je doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu in zdravnica slovenske olimpijske reprezentance Rio 2016, ki nam je o samozvanih prehranskih gurujih povedala naslednje:

"Strokovnjak takoj ve, ali nekdo, ki podaja prehranske informacije v povezavi z zdravjem, ve, kaj piše. Razvoj prehranske stroke, ki se navezuje na zdravje, zahteva znanje o presnovi in o tem, kako deluje našo telo takrat, ko smo zdravi, glede na to, za kakšno boleznijo smo zboleli, kaj se dogaja v telesu pri telesni vadbi ...

Da je vse skupaj še bolj zakomplicirano, je odziv na vnos energijskih in hranilnih substratov iz hrane odvisen tudi od starosti, spola, genetike. Zato je že za oceno posameznikovih prehranskih potreb potrebna osnovna prehranska ocena, ki ji sledi priporočena prehranska strategija glede na posameznikove prehranske potrebe in seveda spremljanje njenih učinkov.

Že za razumevanje strokovne vrednosti prebranega (bloga, knjige ...) in posledično koristnosti tega je potrebnega veliko znanja, še več pa za pisanje priporočil ali sporočil za javnost.

Zgodba je še bolj komplicirana, ker pisci v svojih zapisih objavljajo osebne izkušnje, ki morda veljajo za njih, vsaj kratkoročno, in ki niso nujno zdravstveno pravilne. Še manj pa njihovi recepti veljajo za druge ljudi z drugimi potrebami. Univerzalnih, za vse zdravih jedilnikov enostavno ni!"

Priredila: Petra Arula
Fotografije: getty images, osebni arhiv

Preberi še: Česa raje ne delaj, če želiš ostati plodna ali pa članek Kislo izpiranje za bleščeče in močne lase