Pustni kostumi so obvezna oprema, a pozor pred nakupom

Čeprav je letos pustni ponedeljek šele 4. marca, to še ne pomeni, da lahko zaspite. Šalo na stran, čeprav vemo, da boste ponovno čakali z nakupom kostuma do zadnjega trenutka, in potem boste spet slabe volje, ker vaš otrok ne najde nič pametnega zase. Zato naredite letos izjemo in se po kostum odpravite prej.

11. 2. 2019 | Promocijsko sporočilo

Pustni kostumi za otroke so zagotovo med najbolj iskanimi, saj je pustno rajanje za otroke prav posebno doživetje, ko se lahko oblečejo v svojega glavnega junaka iz risank ali iz drugih domišljijskih doživetij. Pustni kostumi za otroke, ki si jih otroci v večini primerov najbolj želijo, so: miki miška, slonček, duh, piščanček, klovn, zajček, čarovnica, indijanka, kavboj, gusar, čebelica, ninja, palček, gasilec, policist, zdravnica in mnogo drugih različnih živalic in preostalih otroških likov. Na spletni strani podjetja Bal boste našli zelo pestro izbiro najrazličnejših kostumov za najmlajše, s katero boste z izborom zadovoljni vi, in še pomembneje, več kot presrečni bodo vaši otroci.

Pustni kostumi za odrasle in za pare, zakaj pa ne

Tudi odrasli ne smemo pozabiti na otroka v sebi in zato, če se radi našemite in spremenite svoj videz vsaj za nekaj ur, potem si le kupite kostum tudi zase. Pustni kostumi za odrasle so ne nazadnje takoj za otroškimi med najbolj iskanimi, in če ne veste, kje jih poiskati – v podjetjuBal se v zelo bogati ponudbi najdejo tudi pustni kostumi za odrasle, prav tako pa tudi pustni kostumi za pare, da bo vajino praznovanje še bolj zanimivo. Kdo pa po teh kostumih posega? Pustni kostumi za pare so še posebej popularni pri najstnikih, pri katerih se ljubezen in pripadnost eden drugemu šele razvija in oblikuje. Zelo popularni pa so seveda tudi pri starejših parih, ki želijo ponovno podoživeti svoje najstniške čase in ponovno občutiti vse čare ljubezni in povezanosti enega z drugim. Najbolj pogosti pustni kostumi za pare so princesa in princ, zdravnica in zdravnik, levinja in lev ipd., so pa lahko čisto vsi tudi za odrasle, in sicer kot samostojni kostumi ali kot pustni kostumi za pare, le da je včasih potrebno nekoliko iznajdljivosti. Ker ima Bal toliko kostumov v ponudbi, lahko najdete ogromno kostumov za odrasle, ki so lahko samostojni ali pa so tudi lahko za par, če jih boste malo pokombinirali, kombinacij je res ogromno.

 

OPOZORILO pri nakupu pustnih kostumov

Pri nakupu zelo pazite na izbiro materialov, iz katerih so pustni kostumi za otroke, odrasle in za pare ali katerakoli druga pustna oprava izdelani. Ne dolgo nazaj so se vsi časopisi razpisali, da je Zdravstveni inšpektorat RS od Evropske komisije prejel obvestilo o neustreznih pustnih kostumih čarovnice in dinozavra, ki sta se prodajala prek spletnih trgovin. Vse pustne maske morajo imeti vse potrebne oznake, da so varne za uporabo, še posebej moramo biti pozorni, ko kupujemo kostume za naše najmlajše, saj bodo sami le stežka prepoznali nevarnost. Določene pustne maske, ki se prav tako v večini primerov prodajajo prek svetovnega spleta, pa celo vsebujejo nevarne snovi za zdravje (v nekaterih so našli ftalate in arzen), zato toplo priporočamo, da za nakup prek spleta izberete slovenske ponudnike, kot je tudi Bal, ki so pod strogim nadzorom slovenskih nadzorstvenih organov, kar kupcu zagotavlja veliko večjo varnost, kot če se za nakup odločijo pri tujih ponudnikih. Domačemu ponudniku brez večjih težav vrnete že kupljeno blago in dobite nazaj že plačano kupnino, kar boste pri tujem ponudniku le s težavo dosegli, pa še pritožiti se ne boste imeli komu; če gre za slovenskega ponudnika, pa se brez težav obrnete na Inšpektorat RS in druge nadzorstvene organe v Sloveniji.

Kje pa se najboljši pustni kostumi dobijo danes?

Precej ljudi si izdela pustne kostume kar doma in ti so zagotovo najbolj unikatni, saj točno takšnega zagotovo nima nihče drug. Sicer pa se najboljše pustne maske v Sloveniji dobijo pri spletnih trgovcih, med najbolje založenega pa sodi spletni trgovec Bal. Na tej spletni strani lahko najdete zelo široko ponudbo pustnih mask in kostumov za vse še tako zahtevne okuse.

Kdaj je pust v 2019?

Pust se vsako leto premika, zato tudi ljudje vsako leto iščejo, kdaj bo ta na koledarju. V letu 2019 je pust malo pozneje. Začne se v soboto, 2. marca, nekaj rajanja bo tudi v nedeljo in ponedeljek, glavni dan za maškare pa je pravzaprav pustni torek, tj. 5. marca.

Sicer pa ima pust že zelo dolgo zgodovino, saj so praznovanje pusta poznali že v predkrščanski dobi ter z njim nadaljevali stari Rimljani, ki so si v spomladanskem času ustvarili več praznikov, ob katerih so se tudi šemili. Šemljenje in s tem praznovanje pusta se je nadaljevalo tudi po pokristjanjenju, pa čeprav se je Cerkev, ki je dobivala vedno večjo moč, temu močno upirala vse do 10. stoletja, ko se je ta upor Cerkve prenehal.

Prava pustna dneva po starodobnem izročilu sta pustna nedelja ter pustni torek, torej pustna nedelja, in ne sobota, kot to poznamo danes. Pustna nedelja pa zato, ker naj bi se na ta dan začel 40-dnevni post pred veliko nočjo, in zato je pustna nedelja vedno točno 7 tednov pred velikonočno nedeljo, saj se vedno najprej določi, kdaj je Velika noč, in pust prilagodi glede na datum Velike noči.

Beseda pust po določenih zgodovinskih zapisih izhaja iz besede »mesopust«, torej meso pustiti, saj se s pustom začne post pred veliko nočjo. To potrjuje tudi dobesedni prevod iz italijanske besede »carneleva«, kar pomeni »opusti meso«, in iz te besede je nastala tudi beseda »karneval«, ki jo danes poznamo pod pojmom »praznovanje pusta«.

Pustni karnevali so po vsem svetu

Pustni kostumi za otroke, pare, odrasle kot tudi vse preostale pustne maske imajo že zelo dolgo zgodovino in predvsem tradicijo po ljudskem izročilu. Povsod po svetu so zelo poznani različni veliki karnevali, med najbolj znanimi je zagotovo karneval v Braziliji v Rio de Janeiru, kjer prevladujejo pustni kostumi za otroke in za ženske, pustni kostumi za pare in nasploh pustni kostumi za odrasle v značilnih barvah in ritmih sambe. V Sloveniji pa ima skoraj vsak kraj neko svojo tradicijo. Tako so po vsem svetu zelo poznani ptujski kurenti, ki so obvezni del vsakoletnega pustovanja na Ptuju. Manjši slovenski kraji se veliko bolj trudijo ohranjati svojo pustno tradicijo, čeprav se pustni karnevali odvijajo vsepovsod po Sloveniji. Sicer pa so pust poznali še pred časom starih Rimljanov, ki pa so ga nato razširili in po prepričanju nekaterih zgodovinarjev se je pust obdržal še danes prav zaradi navad starih Rimljanov in njihovih šeg ter običajev. Rimljani so bili znani po tem, da so izdelovali zelo dobre in domiselne pustne kostume za svoje čase.

 

 

 

Značke: pust

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri