Punk rock rajanje s srbskimi Goblini

V Slovenijo prihajo na dva nastopa kultni srbski punkerji Goblini.

30. 9. 2014

Goblini so ena izmed najboj pomembnih in sporočilnih punk rock skupin iz Srbije, svoj največji uspeh pa so zabeležili z novo izdajo »Roba s greškom« in promocijskim koncertom v prepolni Hali sportova v Beogradu v letu 2014.

Po poletnem nastopu na Festivalu Lent se v Slovenijo vračajo Goblini. Spomnimo se jih lahko še iz 90-ih, ko so redno koncertirali in večkrat razprodali slovenske klube od obale do prekmurja. Tokrat so zaradi obveznosti pevca Goluba, ki službuje po svetu na mirovnih misijah, lahko potrdili dva koncerta, prvega, v četrtek, 30.oktobra na predvečer noči čarovnic, v Ljubljani, v Orto bar-u ob 22.uri. Udarni Hallowen punk žur pa bo večer pozneje v kočevskem Kinu. Na obeh koncertih jih bodo v vlogi predskupine spremljali domači ljubjanski punkerji Bütli.

Goblini so nastali leta 1992 v Šabcu. Skupino so ustanovili kitarist Alen Jovanović, basist Vladislav Kokotović in pevec Branko Golubović. V svoji karieri so izdali pet studijskih albumov: "Goblini" (1993), "Istinite priče 1.deo" (1994), "U Magnovenju" (1996), "Re-Contra" (1999) in "Roba s greškom" (2013), dve koncertni izdaji "Live in KST" (1995) in "Turneja u magnovenju" (1998) ter leta 2014 tudi kompilacijo "Najbolje priče". Odigrali so preko 350 koncertov in v devetdesetih bili eden izmed najpomembnejših rock skupin v regiji. Zadnji koncert pred zaključkom delovanja so imeli Goblini 7. junija 2001 v Zagrebu.

Po skorajšnem desetletnem odmoru, so Goblini obnovili sodelovanje konec poletja 2010. Takratna zasedba so bili Branko Golubović (vokal), Alen Jovanović (kitara), Vladislav Kokotović (bas), Saša Šetka (kitara) in Milan Arnautović (bobni). Istega leta so izdali CD singel "Crno na belo", ki vključuje pesmi "Luna" in "Kao da..."(v skupni produkciji SKC-ja Novi Sad in Šabačkega poletnega festivala). Izdaji singla je sledil videospot za pesem "Luna" in tudi dokumentarec o skupini „Ima nas gomila", ki ga je producirala RTS. Naslednje leto se je pojavil online singel "U odbrani zla", v produkciji Nocturne magazina.

V letu 2012 je skupino zapustil kitarist Saša Šetka, njegovo mesto je zavzel Leonid Pilipović, ki je z Goblini igral v času albuma "U magnovenju". V novi zasedbi so pripravili album "Roba s greškom", ki je izšel v začetku novembra 2013. Prvi singel in videospot je bila pesem "Deca iz komšiluka", sledil je single "Evropo", kot tretjega pa so posneli "Idemo". Veliki promocijski koncert so imeli Goblini 8. marca v Hali sportova v Beogradu pred štiritisoč privrženci. Poleti so po velikem uspehu v Srbiji nastopili tudi v Mariboru na Festivalu Lent, poleg tega pa tudi na nekaj največjih festivalih po Srbiji.

Goblini v Sloveniji!

Kdaj in kje?

  • 30.10. LJUBLJANA/ Orto bar (števio vstopnic je omejeno/ predprodaja na blagajni Orto bara)
  • 31.10. KOČEVJE/ Kino

Predskupina na obeh koncertih: Bütli