Psi postajajo vse pametnejši, trdijo znanstveniki

Najboljši človekov prijatelj postaja vse pametnejši, trdijo raziskovalci, ki so prepričani, da psi že danes naravnost odlično predvidevajo vedenje ljudi.

16. 12. 2013

Raziskava evolucijskih biologov na univerzi Abertay v Dundee-ju je pokazala, da so se psi skozi tisočletja druženja z ljudmi naučili le-te razumeti veliko bolje, kot smo mislili doslej, prihajajoče generacije psov pa bodo v tem oziru postajale le še pametnejše.

Znanstveniki napovedujejo, da bodo psi v prihodnosti znali izpolniti najbolj osnovne naloge povsem brez ukazov ali treningov.

Clare Cunningham, vodja projekta, je o projektu povedala:

"Potem, ko smo pse udomačili, smo pri njih najbolj spodbujali spremljanje človekovega vedenja. In bolj kot so psi spoznavali posameznega človeka, bolje so ga znali 'brati' in celo predvidevati njegova hotenja. Njihova sposobnost predvidevanja je z bližino in navezanostjo le še naraščala."

Prirojeno, ne pridobljeno!

Cunninghamova in njena kolegica, Mari Ramos, sta tekom študije opazovali 24 psov, od katerih so bili nekateri šolani, drugi doma priučeni, tretji pa so bili zgolj zapuščenčki iz zavetišč. Pri vseh teh psih sta bili pozorni predvsem na to, kako se odzivajo na telesno govorico ljudi (npr. kazanje s prstom ali pogled v smer, v katero so želeli, da bi se pes premaknil).

To, kar je znanost presenetilo, pa je bilo dejstvo, da so se na te vizualne ključe enako dobro odzivali tako nikoli trenirani kužki iz zavetišč kot psi, ki so bili šolani.

Raziskovalci so prišli do zaključka, da gre kognitiven napredek psov pripisati prirojenosti (in torej genom) in nikakor ne šolanju.

Kužki čustvujejo kot otroci

Nadvse zanimiv pa je tudi izsledek neke druge študije z univerze Emory, ki je pokazala, da je čustvovanje psov nadvse podobno čustvovanju človeških otrok. Po izsledkih te študije naj bi pri psih zaznali aktivnosti v istem delu možganov, v katerem se tudi pri otrocih izrazijo aktivnosti čustvovanj.

Za konec še en zares prisrčen video z nadvse prisrčnim kužkom in še kako prisrčnim dojenčkom ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri