Prva pomoč ob prometni nesreči rešuje življenja!

Po izsledkih raziskave EuroTesta naj bi si le 47 odstotkov slovenskih voznikov, ki so sodelovali v raziskavi, upalo nuditi prvo pomoč ponesrečencu na mestu prometne nesreče.

Prva pomoč ob prometni nesreči rešuje življenja! (foto: shutterstock) shutterstock
9. 5. 2013

Ta odstotek je bojda najmanjši med vsemi državami, v katerih je EuroTest izvedel anketo.

Zgolj osnovni tečaj je žal premalo!

Z osnovnim tečajem prve pomoči smo se pred opravljanjem vozniškega izpita sicer srečali vsi vozniki, žal pa za večino voznikov to pomeni tudi, da je od takrat minilo že več let, celo desetletij, zato so v spominu ostali samo še bledi obrisi, pa še ti povečini povsem zbledijo ob paniki, ki se pojavi ob prometni nesreči.

Hkrati se dogajajo tudi spremembe na področju kliničnih smernic za oživljanje.

Vsakih pet let namreč Evropski svet za reanimacijo (ang. European Resuscitation Council – ERC) glede na napredek v medicini prilagodi in izpopolni navodila za oživljanje (zadnja izdaja smernic je izšla leta 2010). Objava novih in posodobljenih priporočil za zdravljenje pa ne pomeni, da je bila dosedanja praksa neučinkovita ali celo nevarna, saj temelji ostajajo enaki.

Kako torej pravilno ravnati ob prometni nesreči?

Najpomembneje je, da najprej poskrbiš za lastno varnost. Tvoj trud, da bi pomagala, bo zaman, če boš pri tem na koncu sama utrpela poškodbe. Kraj prometne nesreče tako najprej ustrezno označi z varnostnim trikotnikom in primerno osvetlitvijo.

Če si sama udeležena v nezgodi, iz vozila ne izstopaj brezglavo. Najprej se prepričaj, v kakšnem položaju je vozilo, kje si, kakšna je gostota prometa in predvsem ali je sploh varno izstopiti iz vozila.

Izogibaj se nepotrebnemu ocenjevanju nastale škode na avtomobilu, temveč najprej poskrbi predvsem za lastno varnost ter varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. Z ustreznimi ukrepi prihajajoče voznike opozori na nastalo situacijo ter čim prej obvestite policijsko postajo, ki bo poskrbela za ustrezno zavarovanje.

Več o temi, ki rešuje življenja, si preberi na spletni povezavi Prva pomoč v prometu!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri