Prva elektrika na Slovenskem

V Sloveniji je prva električna luč zasvetila 4. aprila 1883 v Mariboru, torej štiri leta po Edisonovem izumu žarnice na ogleno nitko, ko je v parnem mlinu podjetja Karl Scherbaum zasvetilo kar 36 žarnic.

Prva elektrika na Slovenskem (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2014

Zanimivo je, da je čez mesec dni, 5. maja 1884, prva električna luč zasvetila tudi v Postojnski jami, ki je bila sicer že od leta 1819 odprta za širšo javnost.

Prvo električno javno razsvetljavo smo na Slovenskem dobili leta 1888 ob obisku prestolonaslednika Rudolfa Habsburškega, sina Franca Jožefa I., ko so mesto Maribor osvetlili z električno razsvetljavo iz Scherbaumovega mlina.

Na hiši na Grajskem trgu 7 je v spomin na Rudolfov obisk ostala tudi prva javna električna svetilka pri nas. Se je pa

Maribor po prestolonaslednikovem obisku spet ovil v temo in šele čez dobrih 30 let, 2. oktobra 1920, je na Slovenski in Gosposki ulici zasvetila prva prava javna električna razsvetljava, saj so plinske svetilke zamenjale električne.

V Ljubljani je prva električna luč zagorela šele 1. januarja 1898, ko je mesto dobilo elektrarno na parni pogon.

To iskrico zanimivosti smo si izposodili v aktualni številki revije Nepozabna zgodovina - preveri, kaj vse zanimivega še skriva druga številka, ki je že v prodaji.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri