Proti omejevanju pravice do splava

Predlog španske vlade, ki drastično posega v pravico žensk do splava, je v številnih državah članicah izzval ogorčenje in demonstracije proti diskriminaciji na področju spolnega in reproduktivnega zdravja.

29. 1. 2014

Zakonodajni predlog namreč dovoljuje splav le v primeru posilstva oz. če bi imela nosečnost resne posledice za psihično ali fizično zdravje žensk. Splav, ki bi bil opravljen iz kakršnih koli drugih razlogov, bi se torej štel za kaznivo dejanje, tako za ženske, ki bi se odločile za splav kot tudi za zdravnike, ki bi pri splavu sodelovali.

»Pravico do varnega splava morajo spoštovati vse države članice EU. Zato podpiram številne demonstracije, ki bodo danes in v naslednjih dneh potekale po Evropi. Ne gre le za demonstracije v podporo pravicam žensk v Španiji, temveč v podporo legalnemu in varnemu splavu v vseh državah članicah Evropske unije. Zato upam, da bodo  demonstracije pritegnile pozornost španske vlade ter pomagale pri zavrnitvi tega predloga,« je med drugim povedala evropska poslanka mag. Kleva Kekuš, in poudarila, da:

»... je pravica žensk do odločanja o svojem telesu temeljna človekova pravica. Država članica Evropske unije preprosto ne more iti 30 let nazaj v preteklost ter izničiti vsega, kar je bilo do sedaj storjenega za pravice žensk na področju spolnega in reproduktivnega zdravja. To bi pomenilo, da bi se tiste ženske, ki bi si to lahko privoščile, zatekle k 'abortus turizmu', revnejše pa k nelegalnemu splavu.«

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri