Profesionalna organizatorka razkriva TOP trike, kako svoj dom očistiš v 1 uri (ne glede na velikost)!

Nastavi alarm, nadeni udobna oblačila, navij radio in očisti svoj dom v samo eni uri.

Profesionalna organizatorka razkriva TOP trike, kako svoj dom očistiš v 1 uri (ne glede na velikost)! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2021

V trenutni situaciji so naši domovi naše prebivališče, hkrati pa igrajo tudi vlogo pisarn, telovadnic, otroških učilnic in podobno, zato je zelo pomembno, da jih ohranjamo čiste, organizirane in urejene. Za to nam ob vseh obveznostih velikokrat zmanjka časa in/ali motivacije. Kaj pa, če ti povemo, da je učinkovito čiščenje doma mogoče opraviti samo v 60 minutah?

''Recept'' za to ima Danielle Dixon, profesionalna organizatorka, ki ima na svojem Instagram profilu že več kot 200 tisoč sledilcev.

''Nastavi si alarm in točno določi čas za čiščenje. O čiščenju ne razmišljaj do takrat, ko začneš, ko pa začneš, izključi vse moteče dejavnike in se posveti samo temu,'' svetuje.

Najbolje je, da za čiščenje izbereš JUTRO.

Takrat imamo običajno največ energije in motivacije. Preden začneš, spij skodelico čaja ali kave. Pomembno je, da oblečeš udobna oblačila, za katere ti ne bo žal, če jih boš umazala.

Če imaš otroke, jim za uspešno čiščenje brez ''teženja'' naštimaj film, risanko ali jih zaposli na kakšen drug način. Telefon, ki je lahko skrajno moteč dejavnik, preklopi na način ''ne moti'' in si prižgi glasbo, ki te osrečuje.

Začni v prostorih, kjer preživiš največ časa

Sobe, v katerih preživimo večino svojega časa, so običajno najbolj neurejene, zato začni prav tam. Pri roki imej prazno košaro za perilo, da se izogneš nenehnemu tekanju do košare in nazaj. Nastavi časovnik za vsako sobo posebej in ko se čas izteče, pojdi naprej.

KUHINJA (časovnik nastavi na 10 minut)

Peč lahko očistiš že čez noč in si s tem prihraniš kar nekaj časa. To storiš tako, da pred spanjem pripraviš raztopino 1/3 skodelice vode, 1/3 skodelice belega kisa in pol skodelice sode bikarbone in z njo premažeš notranjost pečice (izogibaj se grelcem). Naslednji dan pečico samo še speri z milnico.

Nato očisti posodo, obriši pult in kuhalno ploščo. Za čiščenje vodnega kamna na pipah in nerjavečem jeklu lahko uporabiš bikarbono in limono. Če nimaš časa za umivanje tal, kuhinjo samo posesaj, saj boš že s tem naredila veliko.

DNEVNA SOBA (časovnik nastavi na 10 minut)

Stresi blazine na sedežni in zloži odeje ter povštre. Hišne ljubljenčke med čiščenjem prestavi v drugo sobo, saj si motečih dejavnikov ne smeš privoščiti, z gumijastimi rokavicami pa obriši njihovo dlako s pohištva. Preden začneš s sesanjem, po tleh stresi sodo bikarbono – s tem boš odstranila trdovratnejšo umazanijo in vonjave. Za svež zrak ne pozabi odpreti oken.

KOPALNICA (časovnik nastavi na 15 minut)

Tudi pri čiščenju tuša si lahko čas prihraniš tako, da glavo tuša pokriješ s plastično vrečko, ki jo napolniš z belim vinskim kisom in pustiš, da se namaka čez noč. Zjutraj vrečko snemi in glavo tuša na hitro obriši - če si storila vse tako kot je treba, bi se ta morala svetiti.

Stene v kabini tuša poškropi z raztopino, ki naj vsebuje 50 % vode in 50 % belega vinskega kisa. Stene poškropi, obriši z mokro gobico, spet poškropi in speri s toplo vodo.

TO je razlog, da tvoja sveže oprana oblačila NE dišijo (napaka, ki jo verjetno počneš)

Vodni kamen in umazanijo okoli umivalnika lahko že ob jutranjim umivanjem zob umiješ z zobno pasto in mokro krpo. Umivalnik in kad ali tuš poškropi s čistilom in pusti, da deluje nekaj minut, medtem pa se loti čiščenja nečesa drugega.

Za stranišče ne pozabi nadeti rokavic! Začni s čiščenjem zunanje strani straniščne školjke, končaj pa z robom stranišča, da ne širiš mikrobov naokoli, hkrati pa ne pozabi na stalno splakovanje gobice.

Hitro posesaj tla (če ti sesalnik to omogoča, naštimaj način sesanja za trde površine) in jih očisti s krpo. Na koncu le še zamenjaj rabljene brisače s svežimi, da bo vse videti čisto in popolno.

OTROŠKE SOBE (časovnik nastavi na 10 minut)

Veliko boš naredila že s tem, ko boš igrače pospravila v zaboje ali omare. Če so otroci doma, jih lahko motiviraš s posebnimi nalogami: na primer daj jim 60 sekund, da pospravijo knjige in posteljo, ne pozabi pa preveriti tudi pod posteljo, kamor umazanija rada zaide.

Če imaš malčke, lahko njihove plastične igračke opereš s pomivalnim strojem. Otroci ti lahko pomagajo tudi tako, da z gumo podrgnejo sledi barvic ali morebitno umazanijo s sten.

SPALNICA (časovnik nastavi na 10 minut)

Enako kot za otroške sobe bo veliko spremembo naredilo že to, da perilo in oblačila, ki ležijo naokoli, daš v košaro za perilo. Nato pospravi posteljo, jo prezrači in popravi rjuho. Pri tem profesionalna organizatorka svetuje, da posteljnino zatakneš kar za stranice posteljnega okvirja, kar naredi veliko razliko. Za svež zrak odpri okna, če pa so potrebne čiščenja, jih pomij kar s tekočim detergentom za pomivalni stroj, enako velja za ogledala. Če ti ostane še kaj časa, obriši prah in ne pozabi posesati tal.

ZADNJIH 5 MINUT

Ker so stopnice v vsakodnevni uporabi, vendar na to, da bi jih očistili, velikokrat pozabimo, jih na hitro posesaj. V primeru, da ti ostane še kakšna minutka, pa obriši tudi ograje stopnic ter morebitne prstne odtise na vratih ali stenah in uspelo ti je!

Tako malo je potrebno, da se počutje v tvojem domu znatno izboljša 😊 Ko končaš, pa si ne pozabi privoščiti še ene skodelice čaja ali kave, ki si si jo nedvomno zaslužila!

Briješ sramne dlake? Strokovnjaki razkrivajo, zakaj tega nikar ne počni

Fotografije: Profimedia