Pripovedovalski festival & Pravljice danes 2014

Marec 2014 prinaša že 17. pripovedovalski festival Pravljice danes: glavni program bo od 19. do 21. marca 2014 potekal v Cankarjevem domu in Slovenskem etnografskem muzeju (v Ljubljani), spremljevalni program pa bo v Ljubljani in številnih slovenskih krajih zvenel vse do sredine aprila.

9. 3. 2014

Osnovni vodili festivala ostajata vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil.

Festival poslušalcem omogoča, da doživijo dobro pripovedovano besedo, ljudskim pripovedim pa išče živo pot v današnji čas.

Celotni dogodek je pred leti nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je 'samo' povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. Vse številnejši poslušalci to prepričanje z vsakim letom potrjujejo. V šestnajstih letih je program festivala izoblikoval naslednje stalne vsebine: pripovedovalske predstave za otroke, pripovedovalske večere za odrasle, nastop tujega gosta, izobraževalni program in spremljevalni program po vsej Sloveniji.

Poleg tega, da festival poudarja pripovedno izročilo naših prednikov, želi hkrati pripomoči tudi k negovanju sposobnosti pripovedovanja danes, med ljudmi nasploh. Zato vsako leto išče in sooblikuje nove pripovedovalce. Nastopajoči so tako po ustvarjalnih poteh kot po kulturnem ozadju in starosti izrazito pisana druščina, kar daje festivalu širino posebne vrste.

Iz letošnjega programa izpostavljamo izjemno egipčansko pripovedovalko Chirine El Ansary, ki nas bo v sredo, 19. marca, popeljala skozi tisoč in eno noč ter nam neznane zgodbe, povezane s Kairom. Od leta 1993 namreč poglobljeno raziskuje zgodbe in Tisoč in ene noči, neodvisno od klišejev, ki si jih je skozi številne prirejene objave ustvaril zahod.

Dan kasneje, 20. marca, bomo šli za devet gora v živo. Z Anjo Štefan, pesnico in pisateljico, pripovedovalko in raziskovalko slovenskega pripovednega izročila, ki je leta 2011 izdala knjigo slovenskih ljudskih pripovedi Za devetimi gorami. Z glasbenikoma Boštjanom Gombačem in Janezom Dovčem se bo sprehodila skozi pripovedi iz knjige in jim primaknila sveže, ki so jih odkrili v zadnjem času.

Več informacij tudi na spletni strani www.pravljicedanes.si.