Prihaja Hobit: Bitka petih vojska

Z oskarji nagrajeni filmski umetnik Peter Jackson predstavlja tretji film iz trilogije priredb priljubljene literarne mojstrovine J.R.R. Tolkiena.

16. 11. 2014

Hobit: Bitka petih vojska je veličasten zaključek pustolovščin Bilba Bisagina, Thorina Hrastoščita in druščine škratov, ki so si od zmaja Smauga priborili nazaj svojo domovino, a so pri tem nehote osvobodili smrtonosno silo. Razbesneli Smaug svoj ognjeni bes znese nad nemočnimi možmi, ženskami in otroki Jezernega mesta.

Thorin, ki ga bolj kot vse drugo obseda nazaj pridobljeno bogastvo, žrtvuje prijateljstvo in čast, da si ga nagrabi, medtem ko Bilba vročični trud, da bi prijatelja spravil k pameti, privede do skrajne in nevarne odločitve. A druščino čakajo še hujše nevarnosti. Veliki sovrag Sauron, ki ga vidi le Gandalf, je v pritajeni napad na Samotno goro poslal vojske orkov. Nad čedalje hujši spopad se spušča tema in škratje, vilini in ljudje se morajo odločiti, ali bodo združili moči ali pa se soočili z uničenjem. Bilbo se znajde sredi boja za lastno življenje in za življenja prijateljev v Bitki petih vojska, od katere je odvisna prihodnost Srednjega sveta.

Trilogija Hobit slika zgodbo v Srednjem svetu šest desetletij pred dogajanjem v trilogiji Gospodar prstanov – Jacksonove filmske priredbe slednje so vrhunec doživele v z oskarji okinčani uspešnici Kraljeva vrnitev.

Ian McKellen se vrača kot Gandalf Sivi, Martin Freeman spet hodi v ogromnih nogah Bilba Bisagina, Richard Armitage pa je Thorin Hrastoščit. V mednarodni igralski zasedbi izstopajo še Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Benedict Cumberbatch, Ken Stott, James Nesbitt, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving in Orlando Bloom. Igrajo še (po abecednem redu) John Bell, Manu Bennett, Jed Brophy, Adam Brown, John Callen, Billy Connolly, Stephen Fry, Ryan Gage, Mark Hadlow, Peter Hambleton, Stephen Hunter, William Kircher, Sylvester McCoy, Graham McTavish, Dean O'Gorman, Mikael Persbrandt in Aidan Turner.

Scenarij so po romanu J.R.R. Tolkiena spisali Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro in Peter Jackson, ki je film ob Carolynne Cunningham, Zaneu Weinerju in Fran Walsh tudi produciral. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Andrew Lesnie, scenograf Dan Hennah, montažer Jabez Olssen ter koatumografi Richard Taylor, Bob Buck in Ann Maskrey. Glasbo je zložil Howard Shore.

Film bo v izbrane kinematografe prispel 10. decembra 2014, od 17. decembra pa bo v formatih HFR 3D, 2D, 3D in IMAX na voljo po vsem svetu.