Pridruži se peticiji za prepoved testiranja na živalih!

Lush Cosmetics se je združil s Humane Society International zaradi globalne kampanje za prepoved testiranja kozmetike in sestavin kozmetičnih izdelkov na živalih.

23. 4. 2012

Lush Slovenia nadaljuje svoj boj proti testiranju na živalih in apelira na javnost, da s svojimi podpisi na izložbah Lushevih trgovin podprejo kampanjo.

V torek 24.4., na svetovni dan laboratorijskih živali, bo na tisoče Lushevih zaposlenih po celem svetu protestiralo proti testiranju na živalih za potrebe kozmetične industrije in apeliralo na javnost, da s svojimi podpisi na izložbah Lushevih trgovin podprejo to kampanjo.

Umazana skrivnost kozmetične industrije

Troy Seidle, vodja oddelka za raziskave in toksikologijo pri Humane Society International, pravi:

»Testiranje na živalih je umazana skrivnost kozmetične industrije in prišel je čas, da to skrivnost razkrinkamo in zaustavimo. Na tisoče živali, predvsem glodavcev - zajcev, miši in morskih prašičkov, po vsem svetu zastrupljajo s kemijskimi sredstvi, samo zato, da bi lahko proizvajali nove šminke, kreme, šampone ... V današnji, moderni družbi je to vsekakor nedopustno. Navdušeni smo, ker bomo skupaj z Lushem združili moči in sprožili kampanjo v upanju, da bomo za vedno zaustavili trpljenje in svet spremenili v mesto brez krutosti. «

V Evropski uniji je testiranje na živalih že prepovedano, ni pa prepovedana prodaja kozmetičnih izdelkov, ki so testirani  zunaj EU, v državah kjer je testiranje še vedno dovoljeno.

Zato se Lush in Humane Society International s skupno kampanjo zavzemata za to, da se v Evropi prepove prodaja kozmetike, ki je testirana na živalih oz. kozmetike, ki vsebuje sestavine, ki so testirane na živalih.

Popolna prepoved - marec 2013?

Popolna prepoved bi morala stopiti v veljavo marca 2013, vendar politiki EU ne samo, da jo želijo odložiti, ampak tudi spremeniti v škodo živali.

Lush ob tej priliki zato poziva svoje kupce, tudi vse ostale, ki menijo, da v kozmetiki ni prostora za krutost, naj podpišejo peticijo od Humane Society International -  Cruelty Free 2013, v vseh Lushevih trgovinah ali preko spletne strani:

V večini držav zunaj EU je testiranje na živalih dovoljeno, ponekod tudi po zakonu obvezno, zato je kampanja še posebej usmerjena na velika tržišča kot so Avstralija, Nova Zelandija, ZDA in Indija.

Testiranja na živalih so neupravičena!

Lush in Humane Society International verjameta, da je testiranje na živalih za potrebe kozmetične industrije moralno in znanstveno neupravičeno.

Testiranja na živalih so boleča in smrtonosna. Živali doživljajo nepredstavljivo trpljenje in bolečine, živijo v majhnih kletkah, v strahu in v šoku. Testi izzovejo hude, boleče reakcije, navadno pa potekajo brez protibolečinskih sredstev. Krutost je prisotna v takšni meri, da kozmetične novosti testirajo tudi na brejih živalih.

Testiranje na živalih je prav tako znanstveno nezanesljiva metoda, ker lahko živali in ljudje popolnoma drugače reagirajo na isto kemikalijo. Kozmetika se lahko proizvede brez testiranja na živalih z uporabo na tisoče  že obstoječih, varnih  sestavin, ki so bile testirane na alternativni način ali pa z uporabo drugih alternativnih metod kot je npr.: testiranje na umetno vzgojenih človeških celicah, testiranja na prostovoljcih ter uporaba računalniške tehnologije (modeliranje).

Toni Ćaleta, iz Lusha:

»Živali so čakale več kot 20 let, da zakon stopi v veljavo. Še preden pa so zakoni proti testiranju na živalih v EU začeli veljati, se je veliko podjetij kot je Lush prostovoljno uprlo proti testiranju na živalih  in dokazalo, da se lahko uspešno posluje tudi brez krutosti. Pravice živali bi morali zaščititi z zakoni, ki bi prisilili vsa podjetja, da sprejmejo humane metode testiranja in na tržišče plasirajo izključno takšne - humane izdelke. Javnost zahteva uveljavitev teh zakonov že od 80-ih in 90-ih let prejšnjega stoletja, zdaj pa je  končno napočil čas, da se izpolni obljuba in da testiranje na živalih za vedno izgine iz kozmetične industrije.«