Pridruži se Cosmo izzivu 'Teden brez plastike'! #CosmoPlasticBreakUp

Cosmo zaključuje svoje 'razmerje s plastiko'.

Pridruži se Cosmo izzivu 'Teden brez plastike'! #CosmoPlasticBreakUp (foto: Cosmopolitan Slovenija) Cosmopolitan Slovenija
25. 7. 2019

Sodeluj pri skrbi za naš planet. V Cosmo Insta izzivu bomo s ključnikom #CosmoPlasticBreakUp razdirali odnos s plastiko. Svet se spreminja in čas je, da tudi mi naredimo spremembo in končamo naše razmerje s plastiko.

Se kdaj vprašaš o posledicah plastične juhe, v katero se po malem spreminjajo morja in oceani?

Vsako leto osem milijard kilogramov plastike konča v oceanih, zaradi morskih tokov pa nastaja plastična juha. Plastična juha predstavlja le en odstotek vse plastike v oceanih. Preostalih 99 % je 'izgubljenih'. Na kopnem, v zraku in naravi ostaja nezaslišana količina plastike. Živali jo zamenjajo za hrano, mikrodelci pa lahko vstopijo v našo prehrano prek vode in tal.

Kaj praviš na idejo, da moramo namesto razmišljanja, na kateri konec sveta poslati odpadno plastiko, raje spremeniti način življenja in z majhnimi vsakodnevnimi navadami vsaj nekoliko ustaviti proizvodnjo plastike za enkratno uporabo? Njen delež na Zemlji naj bi se do leta 2050 celo štirikrat povečal.

Opazila boš, da je ta mesec številka Cosma nekoliko drugačna. Vsebinsko smo jo obarvali v zeleno in v njej opozarjamo na svoj ogromni vpliv na okolje. Želimo, da v tebi prebudi zavedanje o tem, kako razmišljaš, nakupuješ, ješ in se obnašaš.

Cosmo dekleta pravimo: Čas je za spremembo! Zdaj.

Želimo te spodbuditi k spremembi, pa čeprav ta pomeni majhen korak. Čas je, da omejimo uporabo plastičnih izdelkov in spodbudimo vlado in zasebni sektor.

Pridruži se nam v 7-dnevnem izzivu brez plastike in svoj dnevnik okolju prijaznega vedenja objavljaj na Instagramu ter dogajanje označi s ključnikom #CosmoPlasticBreakUp. Skupaj z nami kreiraj zavedanje o uporabi plastičnih embalaž in onesnaženju.

Cosmo Insta zeleni izziv 'Teden brez plastike':

Nisi sama, skupaj smo v tem in povsem razumemo, da se ti zdi dandanes težko živeti brez plastičnih izdelkov. Ne bo preprosto … a zavedaj se, da lahko skupaj pripomoremo, da bo zaradi nas v morju na lepem plavalo več rib.

S tabo delimo praktične nasvete:

1. Začni se zavedati, kako strupena je lahko plastika

Ozri se naokoli in se začni zavedati, v kolikšni meri je plastična embalaža vpeta v naš vsakdan.

2. Proč z uporabo plastičnih embalaž za enkratno uporabo 

V torbico si nastavi vrečko za večkratno uporabo, ob sebi imej vedno svoj prenosni lonček za kavo, vedno odkloni plastično slamico v lokalu in začni uporabljati posode za prenos hrane.

3. Ustvari 'zeleno škatlo'

Nastavi si škatlo, v katero boš 7 dni zapored pospravljala vso plastično embalažo, ki ti pride na pot (takšno, ki jo lahko recikliramo, in takšno, ki je ne). Ničesar ne meči stran. Brez sramu. Skupaj smo v tem.

Vsak dan posnemi fotografijo embalaže, ki si jo uporabila, in jo deli v svojih Instagram zgodbah. Cilj tega je ugotoviti, v kolikšnji meri je plastika vpeta v tvoje življenje.

4. Zavedaj se slabih navad in naredi korak naprej

V trgovini dvakrat premisli in kupi le tisto najnujnejše, kar potrebuješ. Stvari, ki jih ne potrebuješ več, ne zavrzi, ampak jih podari. Poišči alternative uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Želimo, da ob koncu 7-dnevnega izziva opaziš svoj napredek k skrbi za boljši planet.

Kako sodelovati? (Sledi naslednjim korakom!)

1 Vsak dan (7 dni zapored od izida avgustovskega številke tvoje najljubše revije) posnemi fotografijo, ki prikazuje, koliko plastičnih izdelkov uporabiš v dnevu.

2 Objavi fotografije med svojimi Instagram zgodbami vsak dan in označi #CosmoPlasticBreakUp.

3 Skupaj z nami ustvarjaj boljši in lepši planet. Pridruži se nam že danes!

Preberi več o COSMO zeleni številki TUKAJ.