Prekomeren ribolov moramo ustaviti!

Okoli 75 odstotkov površine planet pokrivajo morja in oceani, ki so ta trenutek tudi največji vir hrane za človeštvo, ki šteje že 7 milijard duš. Prav ribe so glavni in pogosto edini vir dnevno zaužitih proteinov za kar 1,2 milijarde ljudi. Vendar pa se ribiške ladje te dni vse pogosteje vračajo z lova s praznimi mrežami.

20. 11. 2013

Kaj se dogaja?

  • "Naša morska ribja lovišča, nekoč tako polna življenja, se izčrpavajo in krčijo. Že 60 % ribjih staležev je prekomerno izlovljenih, na morju pa ostaja preveč velikih ladij, ki lovijo vse manj rib." (vir)

  • Morje ni neusahljiv vir ribjega bogastva. Po mnenju znanstvenikov bi današnji letni ulov zadostil osnovnim beljakovinskim potrebam petih milijard ljudi (vprašljiva je le kvaliteta te hrane - onesnaževanje). V sloveniji sta prekomeren lov in onesnaženost vzroka zmanjšanju ribjih zalog v slovenskem morju za 20 % glede na ulov leta 1990. (vir)

Več o tem na povezavi greenpeace.org: o prihodnosti, ki je lahko le v trajnostnem ribolovu in o reformi skupne ribiške politike EU.

Ker sta prekomeren lov divjih živali za meso in ribolov prej pravilo kot izjema - oba pa vodita do izumrtja nekaterih vrst, ne gre pozabiti na še en dejavnik, ki vso situacijo še dodatno poslabšuje. Si se že vpršala: kako se bodo, če se bodo, živali in rastline prilagodile na podnebne spremembe?