Predsedniške volitve - tu in onstran luže

V prvem krogu predsedniških volitev so volivci na prvo mesto precej presenetljivo postavili Boruta Pahorja in zdajšnjega predsednika Danila Türka na drugo. Kandidat Milan Zver je izpadel v prvem krogu.

16. 11. 2012

Te volitve bodo prišle v zgodovino po rekordno nizki volilni udeležbi.

O tem, kdo bo končni zmagovalec, Danilo Türk ali Borut Pahor, bodo volivke in volivci odločili v drugem krogu, ki bo v nedeljo, 2. decembra.

Novi predsednik republike bo prevzel posle 20 dni pozneje, njegova povprečna bruto plača pa bo 6.000 evrov.

Na volitvah je bila rekordno nizka udeležba, saj je na volišča odšlo le 47,60 odstotka upravičencev.

Po neuradnih podatkih državne volilne komisije je prvi Pahor s 40 odstotki in za njim Türk s 36 odstotki. Pahor je največ glasov nabral na Primorskem in v celjski volilni enoti, najmanj pa v Ljubljani, kjer je zmagal Türk. Ta je dobil najnižjo podporo v ptujski volilni enoti.

Volitve pa so v teh dneh potekale tudi onstran luže ...

Barack Obama ostaja predsednik ZDA

Ameriški predsednik Barack Obama je na volitvah v ZDA premagal republikanskega izzivalca Mitta Romneyja in osvojil drugi štiriletni predsedniški mandat.

Volitve v kongres so potrdile obstoječe stanje.

Republikancem se obeta povečanje števila guvernerskih položajev z 29 na 31 ali 32. V predstavniškem domu so večino obdržali republikanci, v senatu pa jo je demokratom uspelo celo povečati za sedež, če bosta oba neodvisna senatorja še naprej sodelovala z njimi.

Pred volitvami so imeli demokrati z dvema neodvisnima senatorjema 53 sedežev, republikanci pa 47. V stočlanskem zveznem senatu bosta še naprej dva člana slovenskega rodu.

Tom Harkin iz Iowe mora znova pred volivce šele leta 2014, Amy Klobuchar iz Minnesote pa je v torek porazila republikanskega izzivalca Kurta Billsa in bo januarja 2013 začela nov šestletni mandat. V senatu bo od prihodnjega januarja tudi prva odkrita homoseksualna članica. To je demokratinja Tamy Baldwin, ki je v Wisconsinu premagala nekdanjega guvernerja Tommyja Thompsona.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri