Praznični december v Slovenskem etnografskem muzeju

V jubilejnem letu, ko Slovenski etnografski muzej praznuje 90-letnico, bo v decembru pred zaključkom leta priredil in gostil še vrsto dogodkov.

29. 11. 2013

V torek, 3. decembra 2013, na Ta veseli dan kulture, bo SEM odprl dve manjši razstavi.

Ob 17. uri razstavo Emerik Zelinka: oče Cockte. Razstava o Emeriku Zelinki odstira poglede na življenje in delo svetovljana in vizionarja, ki je pred šestdesetimi leti razvil recepturo za Cockto. Njegovi potomci so raziskali njegovo zapuščino in nam skozi razstavo predstavili tako poklicno kot tudi zasebno življenje. Razstava o očetu Cockte pa obeležuje tudi Zelinkovo stoto obletnico rojstva. Z njo SEM ponovno praznuje Cockto, ki ji je že leta 2010 posvetil posebno pozornost z razstavo Cockta, pijača vaše in naše mladositi O dediščini slovenskih blagovnih znamk kot najznačilnejši predstavnici koncepta  'slovenske znamke'.

Na isti dan ob 18. uri bo v Kavarni SEM odprtje avtorske fotografske razstave arhitektke in fotografinje Marine Lekič z naslovom Vrata pripovedujejo, ki spremlja razstavo SEM Vrata. Simbolni in prostorski prehodi življenja. Na razstavi predstavlja vrata, ki jih je fotografirala na potovanjih po Evropi. Marina Lekič je za razstavo izbrala posnetke tistih vrat, katerih zgodbe so jo najbolj pritegnile, in ob katerih se je spraševala, kaj se dogaja za njimi. Za njo so vrata kot knjige, polne zgodb o ljudeh in njihovih usodah, le odpreti jih je treba ...

Od 6. decembra naprej (do 6. januarja 2014) pa bo na ogled gostujoča panojska razstava iz Gorenjskega muzeja MOGOČNE STENE - Vrhunski uspehi slovenskih alpinistov v Himalaji, katere odprtje spremlja praznovanje slovesnega diamantnega jubileja prvega vzpona na najvišjo goro sveta Mt. Everest, od katerega letos mineva 60 let. Ob tej priložnosti bo Generalni konzulat republike Nepal v Sloveniji svečano nagradil slovenske alpiniste, ki so Everest dosegli z nepalske strani.

Poleg prazničnih delavnic za otroke (30. nov., 7. in 14. dec.) in SEMnja v Lončarskem ateljeju muzeja (20. dec.) bo 5. decembra Slovenski etnografski muzej predstavil EU projekt Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam, katerega nosilec je. SEM kot inkluziven muzej in odprt prostor za družbo posveča veliko pozornost dostopnosti programskih vsebin najširši javnosti, kar je tudi eden od ciljev  nacionalne in evropske politike kot tudi celotne svetovne muzejske mreže.