PRAViPIS: Se pravilno reče vrzi ali vrži?

Te dni je po slovenskih mestih le težko zgrešiti velike obcestne plakate 'Bodi odličnjak' zavoda Diabetes, ki je iz več razlogov zbudil tudi našo pozornost.

PRAViPIS: Se pravilno reče vrzi ali vrži? (foto: shutterstock) shutterstock
21. 7. 2012

diabetesNajbolj pomemben je zagotovo ta, da gre za pozornosti vredno akcijo, s katero želijo organizatorji vseslovenske kampanje med drugim opozoriti na dejstvo, da je v Sloveniji ta trenutek diagnosticiranih že 125.000 diabetikov, dodatnih 100.000 pa naj bi bilo potencialno ogroženih.

Plakat z znanim slovenskim igralcem Matjažem Javšnikom, ki je tudi sam diabetik, je poleg slogana kampanje, ki jo gre seveda toplo pozdraviti in o kateri bomo v naslednjih mesecih še veliko slišali, opremljen tudi z nagovorom:

  • 'Ne vrži puške v sladkorni trs!'

kampanja

Ta sprva zbudi pozornost s simpatično modifikacijo sicer že ponarodelega reka: 'Nikoli ne vrzi puške v koruzo!' nato pa ...

Že opazila morda, v katerem grmu tiči zajec?

Jezikovno občutljivejši namreč so.

Avtorjem kampanje se je namreč več kot očitno zgodil neljubi zapis. Pravi bi se namreč moral glasiti: 'Ne vrzi puške v sladkorni trs!'

PRAViPIS - za pravi zapis

A če kaj, snovalci zgoraj omenjene kampanje s svojim spodrsljajem zagotovo niso osamljeni.

Če kaj, se okoli tipa vprašanj: 'ali se pravilno piše vrzi ali vrži' skorajda dnevno srečujemo tudi v našem (in vsakršnem) spletnem oddelku, kjer se nam zaradi narave dela pogosto zgodi, da objavljenih tekstov (žal) nikoli ne vidi izurjeno lektorsko oko.

In ker takšnih neljubih jezikovnih peripetij v medijih vsekakor ni malo, želimo na tem mestu opozoriti na nadvse lično in priročno knjižico avtorice Aleksandre Kocmut, PRAViPIS - zbirka pogostih pravopisnih kavljev z nekaj napotki za brskanje po e-slovarjih, ki je prav te dni izšla pri založbi Modrijan.

Knjižica se namreč ukvarja prav z napakami, ki se pogosto pojavljajo v praksi in v skoraj vseh vrstah besedil in medijev. Nekatere od teh napak so celo tako pogoste in vseprisotne, da jim stroka pravi kar 'klasične napake'.

Za vse, ki imamo opravka z jezikom

pravipisPRAViPIS, ki se nikakor noče riniti med strokovna jezikovna gradiva, ki so nam že na voljo v knjigah ali na spletu, je po novem zdaj tu za vse tiste, ki se v praksi tako ali drugače pogosto srečujemo s pravopisnimi, skladenjskimi, jezikovnimi vprašanji, pri čemer pogosto ne utegnemo za vsakim odgovorom posebej brskati po gradivu. Knjižico bodo v roke radi vzeli tudi vsi tisti, ki so ravno zapluli v lektorske vode, prav bo prišla tudi prevajalcem, piscem diplomskih, magisterskih in podobnih del, novinarjem in srednješolcem. Skratka vsem, ki vsaj del svojega časa posvečajo jeziku.