Pravi odgovori na skrbi bodočih in mladih staršev

Vsi starši se sprašujejo podobno kot vi – pomembno je le, da najdete zanesljive odgovore.

Pravi odgovori na skrbi bodočih in mladih staršev (foto: Profimedia) Profimedia
12. 2. 2019

V zadnjem desetletju je v Sloveniji v povprečju na svet prijokalo nekaj več kot 21.300 otrok na leto. Podobno število malih nadobudnežev lahko pričakujemo tudi letos. Bo med njimi tudi vaš? Morda pa ta članek berete, ravno ko je dojenček zaspal. Gotovo vam po glavi rojijo številna vprašanja o starševstvu in negi otroka. Mi pa vemo, komu jih lahko postavite.

Tisoč vprašanj in milijon odgovorov

Kaj, če bo porod boleč? Kaj, če otrok ne bo spal? Ga smete tolažiti ali bo postal razvajen? Kaj, če ne boste imeli mleka in ne boste mogli dojiti? Kako bo s previjanjem, oblačenjem in kopanjem? Katere pripomočke iz vse ponudbe res potrebujete? Teorija je eno, živo in jokajoče bitjece pa nekaj čisto drugega. Vam bo šlo? In kam se boste obrnili po pomoč, če ne boste več zmogli?

Vse to so se v času nosečnosti spraševale mame, ki so odgovarjale na naša vprašanja v anketi, kasneje pa so si želele, da bi nekatere stvari izvedele prej in iz zanesljivih virov.

 Težava je, da celo knjige lahko na starševska vprašanja ponujajo različne odgovore, kaj šele kopica dostikrat nezanesljivih nasvetov, ki jih najdete na spletu in družbenih omrežjih. Poleg tega običajno bogato delijo z vami svoje izkušnje in poglede tudi dobronamerni prijatelji, tete, babice in še kdo – a kaj, ko vsak vidi stvari malce po svoje in ko je vsak dojenček svet zase.

Največ vedo strokovnjaki

»Splet in laiki naredijo največ škode s tem, da bodoče starše prestrašijo in jih potem tudi strokovnjaki težko pomirimo,« meni izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Porodnišnice Postojna. Zato svetuje, da najpomembnejše odgovore poiščemo pri strokovnjakih.

Strokovnjaki bodo najbolje znali odgovoriti ne nekatera najpogostejša vprašanja staršev, za katera Nataša Tul Mandić ugotavlja, da se spreminjajo glede na starost bodočih staršev, izobrazbo in dosedanje izkušnje ter fazo nosečnosti:

 V prvem trimesečju se največ pogovarjajo o načinu življenja, ki je primeren za nosečnice – o prehrani, telesni dejavnosti, varnosti na delovnem mestu, spanju, spolnih odnosih, preiskavah in testih, ki jih opravljamo v nosečnosti, in podobnem.

Pozneje pridejo na vrsto vprašanja, povezana s porodom – znakih, ki kažejo na začetek poroda, kdaj in kako v porodnišnico, v katero porodnišnico, vprašanja o načinu poroda, lajšanju bolečin ...
Zadnji tedni pa so zaznamovani z vprašanji o porodu, dojenju, negi novorojenčka, čišči, o spolnih odnosih po porodu in kontracepciji.

Vse ni idealno

Eden od pomembnih zanesljivih virov informacij je tudi Šola za starše, v kateri predavajo strokovnjaki z različnih področij. Njena vodja na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana je Vesna Fabjan Vodušek, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.

 Tudi ona ugotavlja, da se s starši, ki sicer imajo svoja pričakovanja in so oboroženi z informacijami, a so te žal napačne, srečuje relativno pogosto, zdi se ji, da vedno pogosteje. »Če dobro pomislim, se mi zdijo starši danes, v času informacijske poplave, bolj zmedeni in prestrašeni, saj v vsej množici informacij ne vedo, kateri zaupati in kateri ne.«

Na podlagi svojih bogatih izkušenj vodje Šole za starše, ki jo na leto obišče približno 2300 bodočih staršev, ugotavlja tri glavne zmote bodočih mamic:

  • da je nosečnost nekaj čudovitega,
  • da je porod ekstatična izkušnja,
  • da je dojenje nekaj najbolj enostavnega in nebolečega na svetu. 

»Vsaka ženska, ki je že kdaj rodila, se bo ob teh trditvah nasmehnila,« pravi Vesna Fabjan Vodušek, saj ima vsaka nosečnica vsaj kakšno težavo, od slabosti do bolečin v križu ali medenici, utrujenosti, zatekanja in zaprtja. Prav je, da veste, da je porod boleč, da pa boste zanj nagrajeni z novo ljubeznijo. In prav je, da veste, da ljubezen morda ne bo prišla na prvi pogled, ampak šele na petnajstega. Ljubezen je tek na dolge proge in rabi čas, poudarja strokovnjakinja.

Več si preberite TUKAJ.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri