Pozdrav pomladi & Gregorčki 2014

Tradicionalno prireditev 'Pozdrav pomladi – Gregorčki', ki jo že devetnajsto leto zapored pripravlja Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, si je letos na koledarju zabeležila torek, 11. marca, med 17.00 in 20.00 uro ob Gradaščici, na Eipprovi ulici v Ljubljani.

5. 3. 2014

'Pozdrav pomladi' je prireditev, s katero se v Ljubljani spominjamo starega običaja, ko so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se tako veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja.

Na predvečer svetega Gregorja predvsem otroci spuščajo po Gradaščici v Trnovem različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke. Te plavajoče lučke imenujemo 'barčice svetega Gregorja' ali 'Gregorčke'. Za še bolj pravljično vzdušje pa poskrbijo številne bakle in vrtni ognji na bregovih Gradaščice.

Pred prireditvijo vabijo tudi na brezplačni otroški likovni delavnici za izdelovanje gregorčkov,in sicer v petek, 7.3. ob 17.00, Ljubljanski grad, dvorana Palacij. Število mest na likovni delavnici je omejeno.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri