Potep po ulicah Lizbone

Slavni portugalski rek pravi: "Kdor ni v življenju vsaj enkrat videl Lizbone, ta ni videl nič lepega." Pa je res tako? Seveda je, Lizbona, ki ji pravijo tudi belo mesto ob morju, je res prekrasno.

Nostalgična vožnja
z vzpenjačo. (foto: Revija Moje Stanovanje) Revija Moje Stanovanje
25. 10. 2014

Staro mestno središče so zgradili na sedmih gričih, zato so nekatere ceste prestrme za motorna vozila. V mestu so tako tri vzpenjače in javno dvigalo. Zahodna stran mesta v veliki večini spada pod naravni park Monsato, enega od največjih urbanih parkov na svetu.

Lizbona je ena od toplejših evropskih prestolnic

Pomlad in poletje sta v mestu, ki je na zahodu države, ob izlivu reke Tejo v Atlantski ocean, ponavadi zelo topla – temperature julija in avgusta pogosto presežejo 30 °C, redko tudi 40 °C.

Jesen in zima sta praviloma deževni in vetrovni, čeprav sončni dnevi niso redki. Temperature redko padejo pod 5 °C, povprečno so visoke približno 10 °C. Lizbonsko podnebje je klasificirano kot atlantsko-mediteransko.

Osrednji del mesta je Baixa oziroma spodnje mesto, ki so ga po velikem potresu organizirali po sistemu mreže in je grajeno v obliki kock. Na enem od lizbonskih gričev, ki je vzhodno od mesta, najdemo grad Sao Jorge in katedralo Santa Maria Maior.

Najstarejši predel Lizbone je Alfama, ki je blizu reke Tejo. Potresi ga skorajda niso prizadeli. Sicer pa je Lizbona mesto bogate arhitekture, kjer najdemo romanske, gotske, baročne, tradicionalno portugalske, modernistične in postmodernistične zgradbe. Skratka mesto, ki ga moraš obiskati in v njem uživati. In če imaš vsaj malce umetniške žilice, boš košček Lizbone znala prenesti tudi v svoj dom.