Popotovanje tisočerih okusov - v kinu!

Vsi, ki obožujemo dobro hrano, bomo na svoj račun prišli že ta teden. V slovenska kina namreč prihaja film Popotovanje tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey), v središču katerega je indijska družina, ki se preseli v Francijo in povsem samozavestno odpre restavracijo čez cesto uspešne francoske restavracije z Michelinovo zvezdico. Objavljamo tudi dva originalna recepta iz filma, prevedena v slovenščino.

10. 9. 2014

Hassan Kadam (Manish Dayal) je kulinarični genij z gastronomskim »absolutnim posluhom«. Družina Kadam, ki se je izselila iz Indije, se pod budnim očesom očeta Pape (Om Puri) odloči za življenje v prikupni vasici Saint-Antonin-Noble-Val na jugu Francije.

Očarljiva vasica, ki je hkrati slikovita in elegantna, je idealna, da se naposled ustalijo in odprejo indijsko restavracijo, ki jo poimenujejo Maison Mumbai. Idelna – dokler jih dobesedno ne zavoha hladna lastnica prefinjene restavracije s klasično francosko hrano in Michelinimi zvezdicami Le Saule Pleureur (Pod vrbo žalujko) ...

Madame Mallory (oskarjevka Helen Mirren) ledeno protestira proti novi indijski restavraciji, ki je dobesedno sto čevljev nasproti njene (od tod tudi izvirni naslov The Hundreed-foot Journey), kar se razplamti v vročo bitko med obema gostiščema, dokler Hassanova strast do izbrane francoske kuhinje – in očarljive Marguerite (Charlotte Le Bon), kuharske pomočnice madame Mallory – in njegov skrivnostno slasten čarobno poveže dve kulturi in Saint-Antonin navdahne s tisočerimi okusi življenja, ki se jim ne more izogniti niti madame Mallory. Ta sčasoma tekmecu prizna njegov kulinarični dar in Hassana vzame pod svoje okrilje.

Tisočeri okusi filma napolnijo usta, čute in čustva. Portret dveh svetov, ki silovito trčita, je spodbudna zgodba zmagoslavja nad izgnanstvom, polna strasti in srčnosti, in zgodba o zagnanosti mladeniča, ki bi rad uteho domačnosti našel v slehernem loncu, pa naj bo kjerkoli.

Režiral je oskarjevi nominiranec Lasse Hallström po scenariju, ki ga je po romanu The Hundred-Foot Journey Richarda C. Moraisa spisal oskarjevi nominiranec Steven Knight. Igrajo oskarjevka Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal in Charlotte Le Bon. Producenti so oskarjevec Steven Spielberg, oskarjeva nominiranka Oprah Winfrey in Juliet Blake.

V kinu od 11. septembra. V Ljubljani si boš film lahko ogledala v Cankarjevem domu, od 12. septembra dalje.

Režija: Lasse Hallström

Scenarij: Steven Knight, po knjižni predlogi Richard C. Morais

Igrajo: Helen Mirren, Manish Dayal, Rohan Chand in drugi

Žanr: kulinarična komedija, drama

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri