Poletna šola za dijake – da bo odločitev za študij lažja in premišljena

Karierni centri Univerze v Ljubljani tudi letos prirejajo 3. poletno šolo za dijake z naslovom Več kot 360 priložnosti, ki čakajo nate, ki bo potekala od 26. do 30. avgusta 2019. 

Poletna šola za dijake – da bo odločitev za študij lažja in premišljena (foto: Element5 Digital) Element5 Digital
4. 7. 2019 | Promocijsko sporočilo

Vabljeni so predvsem dijaki 2. in 3. letnikov, ki razmišljajo o nadaljnjem študiju in še niso odločeni, kaj bi študirali.

Brezplačna poletna šola za dijake vsak dan ponuja delavnice na temo samoocene, raziskovanja svojega potenciala za lažjo izbiro študija, podkrepljene s ključnimi informacijami o visokošolskem sistemu, vpisu in mednarodnih izmenjavah, obisk fakultet in akademij Univerze v Ljubljani ter oglede slovenskih podjetij in organizacij, kjer bodo spoznali potencialna delovna okolja.

Poletna šola bo potekala v okviru projekta, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Program je že objavljen TUKAJ, prav tako pa so že odprte tudi prijave. 

Namen poletne šole je spodbuditi dijake, da začnejo pravočasno razmišljati o izbiri študija, prepoznajo svoje interese, osebnostne lastnosti in kompetence, se seznanijo z možnostmi študija in zaposlovanja v prihodnosti in se tako lažje odločijo glede nadaljnje študijske/karierne poti.

Maja Dizdarević, vodja Kariernih centrov Univerze v Ljubljani, pravi: »V zadnjih letih, ko se generacije mladih manjšajo, je postala precejšnja konkurenca med ponudniki izobraževalnih programov. Mladi imajo bolj kot kdajkoli prej veliko izbire, manj pa poznajo svoje interese, sposobnosti in zaposlitvene možnosti v prihodnosti. To je popolnoma razumljivo, hkrati pa marsikoga to postavi še v večjo dilemo ali celo stisko.

Na spletu je dostopnih veliko informacij, ki pa ne morejo nadomestiti osebne izkušnje, srečanja z zaposlenimi na fakultetah in akademijah, obiskov v realna delovna okolja in poglobljenega svetovanja s strokovnjaki v Kariernih centrih UL. Prav zato smo našo poletno šolo zastavili na način, da vse to omogoča. Mladi so nam na pretekli poletni šoli zaupali, da so hvaležni za vse informacije, ki smo jim jih podali, da jim je poletna šola pomagala pomisliti še na druge plati študija in da je bil to del počitnic, ki je bil pametno porabljen. Njihova mnenja so nam izjemno pomembna, saj iz njih vidimo, da je ključen namen poletne šole dosežen.«

Dijaki se lahko prijavijo na posamezno delavnico ali obisk glede na njihova zanimanja v treh sklopih. V dopoldanskih delavnicah Jaz pod lupo bodo spoznavali svoje osebnostne lastnosti, interese, talente, pa tudi visokošolski sistem, štipedije in vpisni postopek.

V drugem sklopu Faksi v praksi bodo prek aktivne udeležbe spoznavali, kaj določen študijski program nudi in pridobili informacije od študentov in zaposlenih iz prve roke. Obiščejo lahko članice Univerze v Ljubljani:  Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, Biotehniško fakulteto, Ekonomsko fakulteto, Fakulteto za družbene vede, Fakulteto za farmacijo, Fakulteto za matematiko in fiziko, Fakulteto za računalništvo in informatiko, Fakulteto za socialno delo, Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za upravo, Filozofsko fakulteto, Medicinsko fakulteto, Naravoslovnotehniško fakulteto, Pedagoško fakulteto, Pravno fakulteto, Veterinarsko fakulteto in Zdravstveno fakulteto.

Kaj lahko po zaključku študija počneš s svojim znanjem, izobrazbo ali poklicem, bodo dijaki spoznavali v popoldanskem sklopu Znanje v praksi. Izbirajo lahko med 12 podjetji in organizacijami z različnih področij, pri katerih si bodo ogledali njihove prostore in spoznali poklice v praksi.

Obiskali bodo lahko podjetja Adriamedia Ljubljana, Agilcon, Cankarjev dom, Cosylab, Hišo Evropske unije, Lek, Ljubljanske mlekarne, LTH Castings, Protim Ržišnik Perc, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, Univerzitetni klinični center Ljubljana in Zavarovalnico Triglav.

Podjetji Lek in Cosylab že drugo leto sodelujeta na Poletni šoli za dijake. Dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v  Leku, d. d., pojasnuje: »Z veseljem sodelujemo tudi z dijaki, katere želimo v prvi vrsti navdušiti za študije naravoslovnih smeri. Na tem mestu vidimo veliko dodano vrednost poletne šole, ki dijake spodbuja, da nas v podjetjih sploh obiščejo in nas spoznajo. Z veseljem jih sprejmemo in jim pokažemo svoje laboratorije in delo z željo, da bi jim pomagali pri odločitvi za njihovo nadaljnjo študijsko in poklicno pot.«

Tudi v Cosylabu, d. d., menijo podobno. Janja Hren, strokovna sodelavka za razvoj kadrov, izpostavlja: »V Cosylabu smo navdušeni nad znanostjo, zato tudi  radi navdušujemo mlade za znanost, naravoslovje in inženirske poklice. Ti poklici so, v obdobju hitro spreminjajočih se tehnologij, nujni za konkurenčno gospodarstvo. V poletni šoli za dijake tako z veseljem sodelujemo, saj nam le-ta omogoča, da dijakom predstavimo pomen teh poklicev in možnosti, ki jih takšna izobrazba nudi (raznolikost delovnih mest, delo z najnovejšimi tehnologijami, izzive in tehnološke ter znanstvene preboje, ki doprinesejo k svetovnemu znanstvenemu razvoju ...).«

Če imajo dijaki dileme in dodatna vprašanja glede izbire študija, jim bodo med poletno šolo na voljo tudi karierni svetovalci za individualna svetovanja. Dijaki se lahko na poletno šolo prijavijo in pridobijo več informacij na spletni strani Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.

Za tiste dijake, ki so že bolj ali manj odločeni za študij in bi se radi prepričali o pravilnosti odločitve ter pridobili specifična strokovna znanja, potekajo v času počitnic še druge poletne šole na fakultetah in akademijah Univerze v Ljubljani.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Fotografije: Unsplash.com/Element5 Digital