Pol stoletja zgodb naših najmlajših filmarjev

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegov oddelek za film obeležujeta letos pol stoletja ukvarjanja z mladimi filmarji in 50 let festivala, ki je namenjen njihovi ustvarjalnosti.

Pol stoletja zgodb naših najmlajših filmarjev (foto: profimedia) profimedia
12. 10. 2014

Mladi filmarji do petnajst let se tako pod okriljem JSKD in njenih organizacijskih predhodnikov že pol stoletja filmsko opismenjujejo, ustvarjajo in srečujejo na festivalu, kjer žirijam in publiki predstavijo svoje stvaritve, filme. Ti iz leta v leto razkrivajo, kaj otroke in mladostnike vznemirja, veseli, skrbi, kako doživljajo sebe, družbo in svet ter na kakšen način pripovedujejo svoje zgodbe.

Letos se bodo torej v Izoli zbrali že petdesetič - ob filmih in na filmskih delavnicah se bodo družili od četrtka, 16. 10, do petka, 17. 10. Slovesna otvoritev 50. srečanja najmlajših filmskih ustvarjalcev bo v četrtek, 16. 10, ob 11.00, v izolskem kulturnem domu, kjer si bomo ogledali najboljše otroške filme letošnjega leta in avtorjem podelili priznanja in nagrado po izboru otroške žirije.

V okviru letošnjega festivala bo JSKD pripravil tudi posvet o pomenu filmske vzgoje mladih.

Med 110 prijavljenimi filmi različnih žanrov, od animiranih, igranih do dokumentarnih, jih je prvo selekcijo Mihe Pečeta prestalo 43. Izmed teh pa bo žirija v sestavi Eka Vogelnik, dr. Naško Križnar in Amir Muratović izbrala najboljše, ki bodo predstavljeni v Izoli.

  • Eka Vogelnik: »Takrat, pred 50 leti, ko so se začela filmska srečanja najmlajših ustvarjalcev, je gospa Borčič organizirala svoja pedagoška filmska srečanja in Mako Sajko nas je na filmskih seminarjih strogo gledal in spraševal, kaj sploh hočemo. Mi pa smo hoteli le vstopiti v filmsko čarovnijo. Takrat sem bila del te zgodbe. Doma so mi kupili poceni rusko kamero za 8mm film na pero, vsak zvitek filma sem poslala nekam daleč razvit in temu je sledilo vznemirljivo čakanje na filmski trak in odkrivanje, kaj je uspelo. To je bil zame vedno čudež...«

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri