Pol stoletja rožnate legende: Pink Panter!

Brez dvoma ga poznaš, risanega junaka, ki slovi po eleganci, prebrisanosti in hladnokrvnosti ...

26. 2. 2013

Zanimivosti o rožnatem panterju:

  • Pink Panther se imenuje tudi serija filmov o inšpektorju Clouseaju pod režisersko taktirko Blaka Edwardsa (6 filmov), s Petrom Sellersom v glavni vlogi. O inšpektorju Cluseauju so posneli še pet filmov, v katerih so Cluseauja igrali še Alan Arkin, 'Bond' Roger Moore, sijajni italijanski igralec Roberto Benigni ter Steve Martin.
  • Pink Panter je v filmu v resnici slavni rožnati diamant, v katerem v soju luči vidiš rožnat odsev v obliki panterja.
  • Najbolj znani filmi večinoma komedijanta (posnel je tudi grozljivko) Blaka Edwardsa (1922–2010) so poleg Pink Panterjev še Zajtrk pri Tiffanyju (1961) z Audrey Hepbourne, Velika dirka (1965) z Jackom Lemonom, Dnevi vina in rož (1962) in Zabava (1968) s Petrom Sellersom.
  • Inšpektor Clouseau oziroma Peter Sellers (človek s tisočimi obrazi) je dal izreku Delati bedaka iz sebe popolnoma novo dimenzijo in pomen. Sellers (1925–1980) navkljub izjemno hudi konkurenci še vedno velja za najboljšega britanskega komika po Charlieju Chaplinu.
  • Pink Panter je verjetno edini kratkometražni risani junak, katerega risanje temelji na eleganci in stilu.
  • Majhni beli brkati človek, ki nastopa v risanki Pink Panter, je avtokarikatura animatorja Friza Frelenga. Njegovo uradno ime je Mali beli fant The Little White Guy ali moški The Man.
  • Henry Mancini (1924–1994): njegove najslavnejše skladbe, poleg Pink Panterja, so: Hawaii (tudi naslovna skladba nadaljevanke Hawai 5.0), Lujon, Peter gun, Moon River, Love Story (za istoimenski film z Ryanom O'Nealom in Alijem Macgrawom), The streets of San Francisco ...
  • Beseda panter izhaja iz stare grščine in pomeni 'vse zverine plenilke'. Ime vrste panthera je klasifikacijska kategorija, ki vsebuje veliko vrst mačk, vključno z levom, tigrom, leopardom in jaguarjem. V Severni Ameriki se izraz panter uporablja za poimenovanje kuguarja (vrsta pume), medtem ko v Latinski Ameriki običajno pomeni jaguar.

Več o zgodovini in ozadju legende o Pink Panterju si preberi na povezavi 50 let legendarnega Pink Panterja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri