Pogosto SMRDIŠ, pa ne veš, zakaj? Razlog je najverjetneje TO, in mi imamo rešitev

Ali ta neprijeten vonj prihaja od mene? Zakaj noben deodorant ne pomaga? S svojim telesonim vonjem se ukvarjamo vsi, ne le prepoteni najstniki v slačilnicah. Dobra novica je ta, da ko poznaš vzrok, zakaj zasmrdiš, je rešitev zelo enostavna.

Pogosto SMRDIŠ, pa ne veš, zakaj? Razlog je najverjetneje TO, in mi imamo rešitev (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2021

1. Preveč stresa

Zaradi stresa lahko hitro zasmrdimo, zato se umiri in zadihaj.

V človeku lahko najdemo dve vrsti žlez znojnic: ekrine žleze in apokrine žleze. Ekrine žleze znojnice so razporejene po večjem delu telesa. 

Ko se znojimo skozi njih, se tekočina izpari, da nas ohladi. To so žleze, ki proizvajajo znoj, ko telovadimo ali nam je vroče in ta znoj je večinoma sestavljen iz vode in soli.

Apokrine žleze znojnice najdemo le na posameznih predelih (pazduhe, osramje, genitalije …), kjer je njihovo izločanje precej omejeno. Njihovo delovanje spodbudijo čustva in stres.

Znoj apokrinih žlez teče po dlačni jamici na površino kože skozi odprtino, skozi katero raste dlaka. V kombinaciji s kisikom iz zraka in encimi, ki jih proizvaja mikroflora, ima lahko nekoliko neprijeten vonj.

2. Pekoča hrana

Nekatere začimbe kot sta česen in kari lahko povzročita neprijeten vonj tvoje kože.

Ko prebavimo te začimbe, naše telo sprosti plin, ki vsebuje žveplo in ta vonj lahko traja nekaj ur, zato ti svetujemo, da ne jej tej živil pred pomembnim sestankom ali zmenkom.

3. Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratkov

Ta tip diet je znan po tem, da po njih lahko v zelo hitrem času izgubiš veliko kilogramov. In ko tvoje telo ne kuri kruha ali testenin, začne kuriti maščobo.

Naše telo začne takrat proizvajati kemikalije, ki imajo lahko v potu vonj laka za nohte ali po sadju.

Točna sprememba telesnega vonja zavisi od telesne kemije posameznika, traja pa do konca diete.

4. Najljubši modrček

Tisti ta pravi, zaradi katerega vse izgleda lepše in ki ga nosiš vsak dan. Problem nastane, ko mu ne daš odmora.

Modrček objema mesta kot so prsi, prsni koš in je blizu naših pazduh - področja, kjer se največ potimo.

Velikokrat modrčki tudi niso narejeni iz materialov, ki dihajo in zato se smrad ujame v njegova vlakna. Zato mu privošči odmor in ga operi.

5. Preredko pranje oblačil

Vse si želimo razmerja na daljavo s pralnim strojem, a resnica je, da če se želiš znebiti neprijetnega vonja, moraš oprati svoja oblačila. Pranje oblačil mora biti redno, saj zmanjšuje število bakterij, ki so na voljo za razgradnjo v neprijeten vonj.

6. Prehrambeni dodatki z ribjim oljem

Uživanje ribjega olja blagodejno vpliva na tvojo kožo, ki jo dela sijočo, lasje so lepši, dobro vpliva tudi na tvoje možgane, žal pa naredi manj dobrih stvari za tvoj telesni vonj, ki ima lahko vonj po ribah

Holin je eden od vitaminov, ki ga najdemo v ribah in ribjih oljih, je odgovoren za vonj po ribah.

V našem tkivu lahko ostane več dni in gre ven iz našega telesa v obliki pota. Pitje veliko vode čez dan lahko pomaga pri ublažitvi neprijetnega vonja.

7. Premalo nitkanja zob

Dobro je za naše zobe in dlesni, a resnica je, da si skoraj vsi premalo nitkamo zobe.

No, mogoče si boš zdaj bolj zapomnila, ko ti povemo, da premalo nitkanja lahko privede do slabega zadaha.

Veliko delcev hrane namreč ne moremo odstraniti z zobno ščetko in če zob ne nitkamo, ti delci ostanejo med zobmi in začnejo smrdeti. Zelo preprosto!

8. Če ne nosiš nogavic

Če obuješ superge brez nobavic, se tvoja stopala začnejo pregrevati in potiti. Ker ponavadi v supergah ni nobenega zračenja, bo ta vonj ostal tako na tvojih stopalih kot tudi v supergah, zato raje nosi nogavice.

9. Alergije in vnetja sinusov

Že to dvoje je samo po sebi dovolj zoprno, če pa ti povemo, da imaš zaradi tega tudi slab zadah, je pa sploh zoprno. Ko imaš zamašen nos in/ali sinuse, to vodi do rasti bakterij in te lahko začnejo oddajati neprijeten vonj.

Pitje veliko tekočine bo pomagalo proti prehladom in tudi v boju z neprijetnim vonjem v ustih in slabim zadahom.

10. Preveč alkohola

Če si že sama opazila, da po noči žuranja in prekomernega pitja alkohola, neprijetno dišiš, imaš prav. Ta vonj prihaja iz tega, ker naše telo začne proces razgrajevanja alkohola. 

Telo obravnava alkohol, kot da bi bil strupen, zato ga poskuša razčleniti in ga čim prej izločiti. Večina alkohola se presnavlja v jetrih in se izloča iz telesa v urinu. Ampak, če popiješ več kot jetra lahko obdelajo, ali če so tvoja jetra poškodovana, se to začne izločati preko dihanja in znoja.

Svetujemo, da v žurerski noči ne piješ prehitro in da zraven spiješ velike količine vode. 

Priredila: Tjaša Kokalj Jerala (vir: The List)

PREBERI ŠE: Kadiš, grizeš nohte, zapravljaš ...? To je način, kako se znebiš slabih navad (za vedno) in Kaj se zgodi, ko nehaš jesti kontracepcijske tabletke?