Petkova akademija za mlade pod drobnogled jemlje nesmrtnost meduz!

Te zanima znanost, z njo pa še posebno biologija? Vabljena si na delavnico s predavanjem in predstavitvijo eksperimenta Robertine Šebjanič in Kristijana Tkaleca, ki nosi delovni naslov 'Nesmrtna bitja.

26. 3. 2014

Kje in kdaj?

  • BioTehna, Kersnikova 4, Ljubljana
  • Delavnica za mladostnike: petek, 28. marec, od 17. do 20. ure

Za kaj natančno gre?

Biološke oblike življenja so neločljivo povezane z omejitvami (razmerjem med življenjsko dobo in preživetvenimi taktikami posameznih vrst), ki jih medicinski posegi ali inženirske inovacije še niso uspele popolnoma razkriti.

Spoznanje, da obstajajo živalske vrste, katerih nesmrtno življenje je vzbudilo veliko zanimanja pri znanstvenikih in postalo predmet številnih humanističnih raziskav.

Življenjska doba ljudi se je v zadnjem stoletju skoraj podvojila, ob tem pa ima seveda naše telo tudi svoje omejitve, ki jih poskušamo reševati in preprečevati z regenerativno medicino (veliko raziskav poteka na področju Alzheimerjeve bolezeni, demence itd). Mnogo raziskav regenerativne medicine poteka tudi na živalih, pri katerih so potrdili da so biološko nesmrtne. Njihove celice in proteine raziskujejo z upanjem, da se bo dalo lastnosti preko biotehnologije prenesti tudi na naše celice.

Čudovit evolucijski arhiv - spomin preteklosti, ki nam nakazuje lahko prihodnost, so meduze.

Umeščene so med 12 najbolj preživetveno sposobnih vrst. Ne le, da že preko 650 miljonov let bivajo v oceanih sveta, temveč je bilo med drugim tudi ugotovljeno in dokazano, da je ena izmed njih (z znanstvenim imenom Turritopsis nutricula) biološko nesmrtna meduza.

Ostale pripadnice meduz nimajo te sposobnosti rediferenciacije, vendar pa so vseeno tudi sposobne regeneracije celic in tkiv.

V teoretičnem delu delavnice bo predstavljen eksperiment izveden na modelnem organizmu (meduzi uhati klobučnjak - lat. Aurelia aurit), ki sta ga izvedli Robertina Šebjanič in Betül Bardakcıa na Morskem inštitutu v Izmirju.

V praktičnem delu delavnice bodo izvedli eksperiment regeneracije celic na zelenem trdoživu - lat Hydra. Hydra je biološko nesmrtna sladkovodna žival. Prvi eksperimenti v povezavi z raziskovanjem regerativnih lastnosti Hydre so potekali pred 250 leti. Dandanes je znanstveno dokazano, da se Hydra lahko popolnoma regenerira do 1/200 dela svojega telesa. To dejstvo je osupljivo in navdihuje nadaljnja raziskovanja regeneracije celic.

V okviru delavnice bo potekalo telekonferenčno predavanje M. Sc. Betül Bardakcı (postdoktorska študentka na Inštitutu za morske znanosti in tehnologije v Izmirju, Turčija -  Institute of Marine science and tehnologies)

Raziskava regeneracije uhatega klobučnjaka lat. Aurelia aurita, je bila izvedena v okvirju projekta Deep Blue (Globoka modrina) znotraj Trienala sodobne umetnosti PORTIZMIR3, Izmir, Turčija.

Foto: Sulyman Duman

Delavnica izvajajo v okviru projekta 'KiiCS' / 'KiiCS - Knowledge Incubation in Innovation and Creation for Science' / 'Zbiranje znanja in spodujanje kreativnosti za inovacije v znanosti', podprt z donacijo Evropske komisije, 7. okvirnega programa. Preostali del delavnic omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri