Patrick Ness: 'Mladi berejo. Vedno so brali.'

V času letošnjega knjižnega sejma bo slovenske bralce obiskal Patrick Ness (1971), ameriški pisatelj, ki živi in dela v Angliji.

12. 11. 2013

Piše za odrasle in mlade bralce in je edini avtor, ki je dvakrat zapored prejel nagrado Carnegie Medal: najprej leta 2011 za Vojno pošasti in leto kasneje za knjigo Sedem minut čez polnoč.

V slovenščini lahko prebiramo njegova nagrajena dela: trilogijo Hrup in kaos (Na begu, Zakaj in zato, Vojna pošasti) in ilustrirani roman Sedem minut čez polnoč. Novo delo za mladino More Than This je v izvirniku izšlo septembra 2013, za odrasle bralce pa je napisal še dela The Crane Wife, The Crash of Hennington in Topics About Which I Know Nothing.

Od malega vedel, da bo pisatelj!

Patrick Ness je že v mladih letih vedel, da hoče biti pisatelj.

Rodil se je v 'deževnem Seattlu, zdaj živi v deževnem Londonu'. Naredil je sprejemne izpite za filmsko šolo, a se odločil za študij angleške književnosti na univerzi v Južni Karolini. Tri leta je učil kreativno pisanje na univerzi v Oxfordu, kjer je bila večina študentov starejših od njega. Komunikativni avtor je navdušen tekač in potapljač. Je kolumnist in recenzent Guardiana. Poleg romanov piše tudi kratke zgodbe, novinarske članke, radijske igre in scenarije. Redno se javlja na svoji spletni strani in je zelo aktiven na Twitterju.

Patrick Ness je velik aktivist in podpornik knjižnic: šolskih in tudi splošnih, ki jih v Angliji vztrajno ukinjajo, veliko predava o predsodkih o literaturi, v svojih kolumnah pa se pogosto dotika 'primernosti' kake literature za najstnike.

Mladi berejo. Vedno so brali!

Najraje piše za mlade oz. za 'mladega sebe'.

Mladi, pravi, so danes ravno tako pametni, zanimivi, smešni in občutljivi, kot so bili včasih. In mladi berejo. Vedno so brali in tudi danes berejo. Večino knjig pa dobijo v knjižnicah: splošnih knjižnicah in šolskih knjižnicah. Knjige izbirajo po nasvetu učiteljev in knjižničarjev, ki poznajo mlade in knjige, primerne zanje.

Avtor kritizira angleško vlado, ki na eni strani kriči, da morajo mladi brati, po drugi strani pa zapira knjižnice oz. jim namenja vedno manj denarja. Obiskal je namreč nešteto šol v Angliji, ki nimajo šolskih knjižnic, zato trdi, da potrebujemo knjižnice in potrebujemo knjižničarje, ki bodo bralcem pomagali do dobrih knjig.

Patrick Ness prihaja v Slovenijo!

Patrick Ness prihaja v Slovenijo ne le kot slavnostni govornik na otvoritveni slovesnosti knjižnega sejma, temveč tudi, da bi se srečal s slovenskimi bralci.

Program srečanj s slovenskimi bralci:

  • Sreda, 20. novembra, ob 14. uri

Cankarjev dom, Kosovelova dvorana: V&O z mladimi bralci. Dogodek usmerja Ana Duša. Simultano prevajanje. Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.

  • Sreda, 20. novembra, ob 18. uri

Knjigarna Konzorcij, Ljubljana: Srečanje z bralci, branje avtorja in podpisovanje knjig.

  • Četrtek, 21. novembra, ob 19. uri

Knjigarna Dom knjige, Koper: Srečanje z bralci, branje avtorja in podpisovanje knjig.

Več informacij tudi na spletni povezavi Patrick Ness v Sloveniji.

"Branje je eno najmočnejših orožij, ki jih lahko položimo v roke mladim. Branje nam namreč odkriva svet, ki leži onkraj, in nam pokaže, kako bi lahko v njem živeli. Pokaže nam možnosti.  In ko ti življenje ponuja možnosti, kdo ve, kam vse te lahko pripeljejo."

Patrick Ness