Pablo Picasso - razstava njegovih del v Zagrebu!

V Zagrebu, v Galeriji Klovićevi dvori, so razstavjene umetnine slavnega slikarja, kiparja, risarja, grafika, keramika, senografa in genialnega umetnika - Pabla Picassa.

10. 4. 2013

O razstavljenih umetninah, ki jih je posodil Nacionalni Picassov muzej v Parizu, pravijo, da so tista, ki jih umetnik ni želel prodati, saj jih je cenil kot najboljše oziroma najbolj intimne.

PicassoPod naslovom Picasso - remekdela iz Nacionalnega Picassovega muzeja v Parizu je razstavljenih 56 slik in skulptur, ki zajamejo praktično vsa obdobja umetnikovega umetniškega ustvarjanja. Razstava bo odprta do 7. julija, vak dan od 10. do 20. ure.

Več o življenju Pabla Picassa si lahko prebereš na spletni povezavi Pablo Picasso - umetnik, ki je v svoji slavi in bogastvu lahko tudi užival.

Nekaj zanimivosti iz življenja Pabla Picassa:

  • Njegovo polno krstno ime po vseh svetnikih in sorodnikih je Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Priimek Picasso ima po mami. Njegov oče se je pisal Ruiz Blasco.
  • Pabla je zaslišala policija, ki je preiskovala primer kraje slavne da Vincijeve slike Mona Lisa iz Louvra leta 1911, saj je bil med glavnimi osumljenci za krajo njegov prijatelj, pesnik Guillaume Apollinaire. Policija je sum na njiju pozneje zavrgla. Sliko je s pomočjo muzejskega delavca v Louvru ukradel italijanski trgovec z umetninami, ki je hotel, da se slika vrne domov v Galerijo Uffizi v Firencah.
  • Marie-Thérèse Walter je bila model za sliko Le Rêve. Leta 2006 je ameriški igralniški magnat Steve Wynn, lastnik slike, že sklenil dogovor o prodaji za 114 milijonov evrov. Dan preden bi moral sliko prodati, je po nesreči s komolcem strgal platno in posel je propadel.
  • Za največji in najdražji jugoslovanski film Bitka na Neretvi (1969) je naredil poseben poster – plakat za canski filmski festival.
  • Pablo je naredil tudi scenografije za Ruski balet Sergeja Djagileva ter za nekatere baletne predstave Erika Satieja.
  • Picasso, Henri Matisse in Marcel Duchamp so umetniki, ki so revolucionarno definirali razvoj plastične umetnosti v prvih desetletjih 20. stoletja.
  • Med letoma 1935 in 1959 je napisal več kot 300 pesmi in tudi dve igri Desire Caught by the Tail (1941) in The Four Little Girls – Štiri majhne deklice (1949).
  • Rekel je: "Povedal nisem vsega, poslikal pa sem vse. Umetnost je laž, ki nam pomaga razumeti resnico."
  • Françoise Gilot je leta 1964 izdala knjigo Življenje s Picassom, v kateri opisuje Pablov žaljivi in posesivni odnos z neprestanim varanjem. Knjiga je bila velika uspešnica, Picasso je neuspešno želel doseči prepoved prodaje knjige.

Več na http://www.picasso.fr.