Odprtje fotografsko - slikarske razstave Skoraj jaz

Nadvse atraktivno prvo poglavje fotografsko-slikarskega projekta fotografinje Tanie Mendillo, ukrajinskega slikarja Eduarda Belskyja ter scenografke in kostumografinje Vasilije Fišer se imenuje 'Trenutek'.

8. 10. 2013

V njihovih podobah boš (ali pa tudi ne) prepoznala Mojco Funkl, Ivo Krajnc, Vesno Pernarčič in Darjo Reichman. Gledališke igralke so tokrat prevzele nekoliko drugačne vloge. Navdihnile so drugačne ustvarjalce, kot jih sicer srečujejo v svojem umetniškem poklicu.

Ustvarjalci so njihovo naravno lepoto, čutnost, nežnost, ranljivost in po drugi strani skrivnostno moč in neverjetno energijo skušali ujeti v fotografski objektiv in obenem razprostreti na slikarsko platno. V nastalih podobah se prepletajo občutki vseh akterjev. Čigav pogled bo za gledalca odločilen?

Za gledališkimi igralkami bodo v zgodbo vstopile še druge zanimive ženske, ki s svojo pojavo in delom vzbujajo pozornost in občudovanje.

  • "Ob besedi fotografija najprej pomislimo na posnetek nečesa, na njegovo dokumentarno vrednost. Za Tanio Mendillo pa fotografija ni sredstvo posnemanja, ampak izražanja, pa čeprav nastopa v vlogi fotografinje – portretistke. Je način njenega avtorsko prepoznavnega izpovedovanja". Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka
  • "Tania vsekakor ve, kaj išče v svojih modelih. Ne zgolj lepe zunanjosti, ki sicer že na prvi pogled lahko pripelje do všečnosti fotografije. V modelih išče nekaj več, nekaj, kar ji anonimne mladenke, željne modnih brvi in resničnostnih šovov, ne morejo ponuditi. Išče zrele, samozavestne, ženske, ki so bolj po meri Helmuta Newtona kot pa Davida Hamiltona, in jih skozi svoja dela pretvarja v zasanjane, romantične, poetične nimfe." Rajko Bizjak, dipl. filmski snemalec in predavatelj

Odprtje rastave bo na sporedu v soboto, 12. oktober ob 18.00, v Mestnem gledališču Ljubljanskem, zgornji foaje.

'Trenutek' bo na ogled do 9. novembra. Ob zaključku te serije projekta »Skoraj jaz« bodo umetniška dela prodana na javni dražbi, vsa sredstva po bodo namenjena nadaljevanju projekta.