Odprtje fotografske razstave Vintage Tihomirja Pinterja

Odpira se zanimiva fotografska razstava javnosti manj znanih zgodnjih del Tihomirja Pinterja, ki je danes prepoznaven predvsem po »železarski fotografiji« in portretih slovenskih umetnikov.

5. 11. 2013

Fotografije z razstave Vintage - zgodnja dela 1961 - 1975 so doselj videli morda le njegovi sodobniki, saj so bila vsa, z izjemo ene same fotografije na tokratni razstavi, v času svojega nastanka nagrajena in razstavljena v okviru fotografskih natečajev Foto zveze Jugoslavije. Tokrat so prvič razstavljena samostojno.

Tihomir Pinter - Vintage

Termin vintage v fotografiji označuje tisto fotografijo, ki je bila izdelana v času posnetka le te oziroma največ pet let od nastanka, kar je splošno sprejeta časovna meja.

Zelo jih cenijo zbiralci, saj predstavljajo fotografovo prvotno in najzgodnejšo interpretacijo. Ker so narejene s fotografskimi materiali, sočasnimi z nastalim posnetkom, so cenjene tudi zaradi povsem tehničnih značilnosti, povezanih z izdelavo fotografij (npr. zdajšnji fotografski papirji za izdelavo fotografij po mokrem postopku se razlikujejo od nekdanjih papirjev po vsebnosti srebrovih halogenidov, fotografija izdelana z danes dostopnimi materijali ni povsem enaka tisti izpred petdesetih let ).

Poleg prvotne fotografove interpretacije ponujajo tudi dokaz o kakovosti izdelave fotografij, malomarno izdelana fotografija preizkusa časa namreč ne bo prestala, saj porumeni, zbledi itd.

Pinter, ki svoje fotografije dosledno izdeluje sam, se kot kemik po izobrazbi še posebej zaveda kemičnih lastnosti uporabljenih materijalov in posledic nedosledne uporabe.

Razstavljene fotografije so stare štirideset do petdeset let, a se jim čas, razen obvezne patine - črna barva postane mehko črna, ne pozna.

P.S.

  • Razstavo spremlja publikacija izdana v zbirki Artzine Vintage Collection (Hiša fotografije, Novo mesto): Tihomir Pinter: Vintage, ki bo na voljo že na otvoritvi.
  • Razstava Vintage, Glerija Fotografija, 5. november -7. december 2013

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri