Odprt razpis za štipendije Za ženske v znanosti v vrednosti 5.000 €

Partnerja nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«, L'OREAL Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, sta objavila že 11. razpis za štipendije »Za ženske v znanosti«.

Odprt razpis za štipendije Za ženske v znanosti v vrednosti 5.000 € (foto: Profimedia) Profimedia
11. 10. 2016

Nanj se lahko prijavijo raziskovalke, ki niso starejše od 35 let in so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine.

Prijave bodo odprte od 10. oktobra do vključno 11. novembra 2016.

Tri najbolj perspektivne raziskovalke po izboru uglednih slovenskih znanstvenikov bodo prejele štipendijo v višini 5.000 evrov, ena izmed štipendistk pa se bo lahko potegovala tudi za mednarodni program štipendiranja, International Rising Talents.

Prijavni obrazec najdeš na TEJ spletni povezavi!

L'Oreal in UNESCO preko programa »For Women in Science« že od leta 1998 izpostavljata pomen in vlogo žensk v znanosti ter nagrajujeta njihovo odličnost.

Nagrajene raziskovalke lahko s programom pridobijo večjo vidnost in izpostavljenost ter postanejo vzornice mlajšim ženskam, ki se še odločajo za kariero na področju znanosti.

Po podatkih She Figures, v zadnjem objavljenem poročilu Evropske komisije o položaju žensk, je položaj znanstvenic podoben po vsem svetu.

Njihovih karier ne ovira le t.i. stekleni strop, temveč tudi t.i. materinski zid, po podatkih raziskave Opinionway iz avgusta 2015, pa se ženske v znanosti na svojem kariernem področju soočajo tudi s številnimi predsodki.

Pomembnost spodbujanja žensk v znanosti je velika, ne samo po svetu, temveč tudi v Sloveniji.

Po podatkih Komisije za ženske v znanosti (MIZŠ) delež žensk, kljub temu, da sta v Sloveniji spola ob diplomi in dosegu doktorskega naziva številčno približno izenačena, v napredovanju kariere do redne profesure pade na okoli 17%.

Podatki Statističnega inštituta UNESCO kažejo, da je v Sloveniji delež znanstvenic le 36 %, kar je pod evropskim povprečjem (40 %). 

Program »Za ženske v znanosti« že od leta 2006 tudi v Sloveniji opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti ter na njihov neenakopraven položaj.

Od začetkov pa do danes je štipendijo prejelo že 28 mladih in izjemnih znanstvenih raziskovalk, dve izmed njih pa tudi mednarodno štipendijo programa »For Women in Science«.

Štipendije so namenjanje ženskam v zadnjem letu doktorskega študija s področja naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ga opravljajo v okviru slovenskih raziskovalnih institucij.

Vsako leto štipendijo prejmejo tri znanstvene raziskovalke, ki jo lahko porabijo v poljuben namen.

Več o programu »Za ženske v znanosti« najdeš na Facebook strani Za ženske v znanosti, aktualne novice o ženskih znanstvenicah, ki delujejo na področju znanstvenega napredka in njihovih dosežkih pa na portalu L'Orealove fundacije DiscovHer.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri