Obeta se nov cikel predavanj o pozitivni psihologiji

Po razprodanem prvem ciklu predavanj o pozitivni psihologiji v novi sezoni pod okriljem Cankarjevega doma nadaljujejo navdihujoča predavanja za boljše življenje.

19. 1. 2014

Globina partnerskih odnosov in starševstvo, razvoj zdrave samozavesti in odgovornost za lastne izbire, poklicna in osebna rastso letošnje teme. Na prvi pogled le malo povezane vsebine pozitivne psihologije, ki pa jim je skupna ključna močna točka – kaj lahko jaz sam storim za boljšo kakovost svojega življenja.

Torek, 21. januarja 2014, ob 19. uri, Meta in Rudi Tavčar

  • Partnerski odnosi v luči Imago terapije in pozitivne psihologije

Partnersko terapijo običajno povezujemo z reševanjem težav v odnosih, kopanjem po otroštvu in učenjem reševanja sporov. Toda k zavestnemu in srečnemu partnerskemu odnosu poleg terapevtskepomoči vodijo tudi zahvaljevanje, ponovno obujanje romantike, učenje veselja, oživljanje strasti v spolnosti, iskanje pozitivnih presenečenj, skupno poglabljanje duhovnosti ... Meta in Rudi Tavčar bosta kot Imago terapevta na podlagi teorije insvojih zakonskih izkušenj opisala, kako jima to uspeva, pa tudi, kje se včasih zatakne in kako narediti korak naprej.

Meta Tavčar je višja medicinska sestra, učiteljica zdravstvene vzgoje, Imago partnerska terapevtka, Imago vodja delavnic in Imago supervizorka. Profesionalno se ukvarja z individualnim in partnerskim svetovanjem, vodenjem delavnic in supervizij iz medosebnih odnosov. Skupaj z možem pripravljata izobraževalne projekte v organizacijah ter vodita Imago vikend delavnice in celoletno Imago šolo za partnerske odnose.

Rudi Tavčar je dipl. psiholog, MBA in Imago terapevt. Je predsednik Slovenskega društva za Imago terapijo in član UO Društva mediatorjev Slovenije. V slovenskih in mednarodnih podjetjih vodi delavnice iz psihologije pogajanj, mediacij, reševanja sporov, motivacije in učinkovitih odnosov v timih ter program za izobraževanje trenerjev mediatorjev.Skupaj z ženo pa vodita Imago delavnice. Je avtor knjigePsihologija pogajanj – Kako doseči, kar želite, in ohraniti odnos in je soavtor učbenika Mediacija v teoriji in praksi.

Meta in Rudi sta poročena triintrideset let, sta starša štirih odraslih hčera ter že večkratna dedek in babica.

Torek, 4. marca 2014, ob 19. uri, Ana Nuša Kern

  • Uporaba  Glasserjeve teorije izbire v vsakdanjem življenju

»Vseeno mi je, ali sem najboljša učenka v razredu ali nisem, ker za svoj trud ne potrebujem posebnih nagrad. Je res, da se dobro počutiš, ko nekaj dosežeš, in se tako lahko s čim pohvališ, samo ne sme ti pa to pomeniti nekaj takega, da si zdaj bolj pomemben od tistega, ki tega ni dosegel.« (zapis devetošolke ob koncu 9. razreda in njenem imenovanju za najboljšo učenko razreda). Za tema stavkoma stojijo močna prepričanja, ki niso prav nič značilna zasodobno družbo.

Prepričanja kot: odgovornost do sebe in lastnega napredka, prepričanja o enakovrednosti med ljudmi ne glede na njihove razlike, prepričanje o tem, da smo ljudje za svoj uspeh notranje motivirani. O tem in še marsičem drugem bo tekla beseda.O tem, kako nam ponotranjenje  teorije izbire lahko olajša življenje v družinskih in službenih odnosih. Občutek svobode ob spoznanju, da je vsak človek odgovoren zase, in da razen sebe nikogar drugega ne moreš spremeniti, da je tvoje vedenje izbira, ne pa odziv na vedenje drugega, je neizmeren; in če bi svet deloval po načelih teorije izbire, bi bil to skrben, prijazen in odgovoren svet. Do vsega živega.

Ana Nuša Kern je po osnovni izobrazbi profesorica zgodovine in vsanjena poklicna pot je povezana s šolo. Je ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah, edine kakovostne Glasserjeve šole v Sloveniji, ki deluje po načelih neprisilnega vodenja. Je tudi inštruktorica teorije izbire, ki je na njeni šoli postala del kulture v odnosih in načinu poučevanja. Kot ravnateljica je poučevala in se za potrebe dela izobraževala v teoriji izbire, poleg tega pa je tudina več drugih šolah delovala kot inštruktorica teorije izbire, specializirana za delo v šoli.

Ponedeljek, 7. aprila 2014, ob 19. uri, Ksenija Špiler Božič

  • Izstopimo iz območja udobja in se nasmehnimo novemu življenju

»Moji ideali, vrednote in zvestoba sami sebi so me potisnili iz območja udobja. To so stvari, zaradi katerih sem vedno znova pripravljena tvegati in se podati v neznano. Pred dvajsetimi leti sem stopila na samostojno pot ter pustila udobno in razmeroma varno službo. Niti sanjalo se mi ni, kaj bom počela, jasno je bilo le eno: da v tem okolju svojih idealov ne morem živeti. Bil je trenutek, nič razmišljanja, čeravno se je pred tem veliko dogajalo v glavi. Sedela sem za svojo pisalno mizo in beseda se je kar sama izlila na papir. Odpoved. Vstala sem, odločno in pogumno odkorakala v šefovo pisarno in odložila odpoved na njegovo mizo, se obrnila in z nasmehom odšla nasproti novemu življenju. Tvegala sem, a danes, ko se obrnem nazaj, se še vedno nasmehnem, saj sem uresničila svoje sanje, živim svoje ideale in vrednote. Je bilo hudo? Zelo, a bolečina in izkušnje so me naredile še močnejšo in odločeno tvegati za uresničitev svojih sanj vsak dan znova. Trajalo je dobrih osem let kaljenja po tem dogodku, da sem prvič stala pred udeleženci moje prve delavnice. Povem vam, danes, po dvanajstih letih dela z ljudmi, da je bilo vredno. Naučila sem si zaupati, da zmorem preseči ovire, tudi če še ne vem čisto natančno, kako so te ovire videti, kako ostre so in koliko bo bolelo.«

Ksenija Špiler Božič je po osnovni izobrazbi ekonomistka. Že dvajset let deluje kot samostojna podjetnica, od leta 2000 v upravljanju s človeškimi viri.

Med študijem osebnostnega razvoja in psihodinamike skupin se je usposobila za spretno povezovanje in uporabo sodobnih psihodinamskih šol, kot so transakcijska analiza, geštalt, realitetna terapija in nevrolingvistično programiranje. Je certificiranicoach praktik NLP.

Danes v podjetju BB Svetovanje vodi in izvaja delavnice, seminarje, coachinge in predavanja iz učinkovitega komuniciranja, vodenja in upravljanja s človeškimi viri. Zadnja leta se posveča medgeneracijskemu dialogu, coachingu in mentoriranju ter postavljanju HR strategij, ki pomenijo sestavni del poslovnih strategij.

Torek, 13. maja 2014, ob 19. uri, Danijela Brečko

  • Osebna energija – pot do naše pozitivne prihodnosti

Vsak izmed nas poseduje energijo. Resda jo težko vidimo s prostim očesom, zato pa jo toliko bolj čutimo. Osebna energija je naravna sila v vsakem izmed nas, s pomočjo katere delujemo in vplivamo. Danes to energijo znamo tudi že izmeriti. Odraža se v sposobnosti mobilizacije kognitivnega, čustvenega in vedenjskega potenciala oz. v tem, kaj in kako ljudje mislimo, kaj in kako čutimo in kako se pri tem vedemo.

Vse, kar lahko izmerimo, lahko tudi izboljšamo. Kot vsaka druga vrsta ima tudi osebna energija svojo smer in moč. S pravo kombinacijo osebnih strategij lahko vplivamo tako na njeno smer kot na jakostter jo pripeljemo v polje produktivne in sodelovalne energije. In prav v tem se skriva pot do naše pozitivne prihodnosti.

Dr. Danijela Brečko je direktorica podjetja Planet GV in pionirka v raziskovanju osebne energije. Leta 2006 je v sodelovanju z Inštitutom St. Gallen razvila koncept energije organizacije, ki ga je leta 2011 na podlagi številnih kvantitativnih in kvalitativnih raziskovanj nadgradila s konceptom osebne energije. Pot do tja jo je vodila tudi skozi njeno osebno zgodbo vodenja organizacije.

V konceptu osebne energije avtorica združuje različno znanjeiz čustvene inteligentnosti, kjer je orala ledino v slovenskem prostoru že pred dobrimi petnajstimi leti, kot tudi sodobno znanjeo (samo)motivacijiin (samo)vodenju. Njen strokovni opus obsega več kot tristo strokovnih in poljudnih predavanj, več kot dvesto strokovnih in znanstvenih člankov ter sedem knjižnih del.

Torek, 3. junija 2014, ob 19. uri, Marko Juhant

  • Varuh otrokovih dolžnosti

»Za mano je petintrideset let dela s starši, z otroki in mladimi. Zadnjih trinajst let spretnosti vodenja in uvajanje sprememb prenašam na učence in učitelje. Na delavce v proizvodnji in njihove šefe. In šefe šefov. Delo so naročale šole, podjetja, Cerkev, inštituti, fakultete, združenja in društva. Nemočne mame in ministrstva. Zdaj se vračam na začetek vseh začetkov: k staršem.«

Varujemo samo tiste stvari, ki jih prepoznamo kot vredne. Tako vrednost imajo danes pravice. Številni se le bežno zavedamo, da so pomembne tudi dolžnosti, saj prinesejo zadovoljstvo in nadzor nad lastnim življenjem. Kako opravljanje dolžnosti pomaga, da živimo bolj predvidljivo in skoraj neodvisno od drugih? Kako začeti? Je težko? Je za koga že prepozno?

Marko Juhant je specialni pedagog MVO (področje vedenja, čustvovanja in osebnosti) ter ima petintrideset let delovnih izkušenj z mladino, učitelji in starši. Preizkušal se je kot vzgojitelj v vzgojnem domu, pomočnik ravnatelja in ravnatelj, v zadnjih letih pa se udejstvuje kot vodja izobraževalnih programov za delo s sabo, vodi delavnice za komuniciranje in ustvarjalno razmišljanje. Je avtor knjig Varuh otrokovih dolžnosti, Pogovori, Srečni otroci in Družinska zakladnica.

Snovalke cikla: Nastja Mulej, Blanka Tacer in Urša Rutar, Društvo psihologov Slovenije

Štihova, Kosovelova dvorana, Klub CD, posamezno predavanje 8 EUR, ves cikel 32 EUR

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri