Obertauern: Gor se smuča in žurira

Za Obertauern potrebuješ kondicijo, ker so smučišča božanska in na njih ne moreš lenariti, pa tudi zato, ker je to najbolj žurersko smučišče v Avstriji!

29. 11. 2012

Obertauern je en velik O!

Ker se ti zdi, da se po približno dveh urah iz Ljubljane pri­pel­ješ na konec sve­ta, čisto na vrh v beli objem gora. In ko z žičnico osvojiš še strm vrh, se ti zdi, da lahko pomahaš v nebesa ...

obertauern

A verjetno se ti tja še ne mudi, ker se že ob prvi koči, do katere si se zapeljala, dogaja tak žur, da nisi več prepričana, da boš danes odsmučala cel krog. Za zvečer si že povabljena v diskoteko, ti pa si se naročila na aromatično masažo. Oooo, kaj pa zdaj?! Najbolje, da greva kar po vrsti.

Nastavi GPS

Najvišje smučišče v Alpah  leži le 90 km južno od Salzburga (zato sem zahaja žurirat cel Salzburg in pol južne Nemčije).

Od Ljubljane je oddaljen 200 km, od Maribora pa 255. Ne bo ga težko najti, a GPS boš potrebovala tudi na smučišču, ker je tako veliko! Snežna pravljica je v resnici beli cirkus – smučanje v krogu okoli vasi, kjer se lahko pelješ v smeri urnega kazalca ali obratno in se vrneš na izhodiščno točko s 100 presmučanimi kilometri. Da se ne boš izgubila ali da boš našla eno od 26 koč, v katero so te povabili na apres zabavo, si v telefonček naloži aplikacijo, da boš takoj in vedno vedela, kje na smučišču si in na katero žičnico moraš, da boš najhitreje na točki Žur. GPS-a za fante ne boš pot­rebovala, ker jih je tu res veliko, lahko pa se boš v času Tedna zabav (12.–19. januarja) še bolj pozabavala na smučarskem zmenkovanju, ko bodo fantje tekmovali, punce pa ocenjevale njihov slog, gibe ...

Poglej na koledar

Tudi če prideš na Obertauern na najbolj navaden dan v najbolj dolgočas­nem tednu (od novembra do maja), se tam dogaja na polno. Zabava se ves čas, nekateri začnejo že ob devetih v prvi koči na smučišču, sledi apres ski, nato skočijo pod tuš in v seksi oblačila ter nadaljujejo v diskotekah ali klubih. Drugi raje smučajo ves dan ter uživajo v tišini snežnih belin in zavojev po pršiču, nadaljujejo pa z nočnimi smukami ... Karkoli si želiš (sploh pa, če bi nekaj vmes), bo koristen tale koledarček (podrobnejši te čaka na spletni strani www.obertauern.com):

 • Smučarska otvoritev s ta hip najbolj priljubljeno skupino v nemškogovorečih deželah – The BossHoss: 1. 12. 2012
 • Velika Ö3 – zabava parkeljcev: 7. 12. 2012
 • Adventni čar: 13.–23. 12. 2012
 • Najbolj vroče smučarsko testiranje v Evropi: 7.–13. 4. 2013
 • Teden zabave z več kot 30 partiji ter največjim avstrijskim smučarskim zmenkovanjem: 12.–19. 1. 2013
 • Največje iskanje zaklada v Alpah (v enem od zabojev bo ključ novega beemvejčka): 18.–21. 4. 2013

Te zebe?

Če te tudi misel na vroče žure ne pogreje, te Obertauern vabi z ogrevanimi žičnicami s protivetrno zaščito in vročimi savnami v vseh hotelih. A če res ne maraš mrzle zime, jo boš morda vzljubila prav tu gor, kjer se smuča do maja, in v spomladanskih mesecih lahko pustiš bundo kar doma, saj sonce visoko v hribih močno pogreje tudi največje zmrzljivce. Ja, sonce tu nenehno blešči – zato ne pozabi na kremo z visokim zaščitnim faktorjem!

Zavoji po pršiču

Si umetnica kaligrafije na pršiču ali imaš samo rada neomejeno svobodo? Beli vrhovi te je nudijo neskončno, a spomladi vedno povprašaj v smučars­kih šolah, kako je z varnostjo (morda boš raje šla odsmučat po novem snegu s smučarskim učiteljem), ker si ne želiš bližnjega srečanja s plazovi.

Raj za deskarje in kajtarje

Na velikanskem parku ne boš pogrešala ničesar (Longplaypark je bogato opremljen z rejli, bokse, skakalnicami ...) – in če bi se rada v miru naučila deskanja, ti bodo všeč tudi začetniške linije. Če bi se raje naučila kajtati, se vpiši v šolo snež­nega kajtanja in doživetij na prostem, če že znaš, pa s prijatelji le še uživajte tik pod oblaki.

Bombončki za nesmučarke

Mogoče pa te smučanje sploh ne mika, a bi se rada pridružila prijateljem ali fantu na smučarskih počitnicah? Do smučarskih koč se boš lahko skupaj z njim(i) popeljala z gondolo, in v kočah, ki obljubljajo nebrzdano zabavo na veliko sonca, preživljala najbolj žurers­ke snežne počitnice, na katerih ne potrebuješ ne dilc ne smučarskega znanja (čeprav – hmh – smučarski učitelji nikakor niso slabi na pogled).

Zapeljati se lahko daš tudi do 1,5 km dolge sankaške proge ali se odločiš za 5 km dolgo progo za sankanje skozi gozd. Piruete na drsališču niso prepovedane, o tem, da dame rade nakupujemo tudi v visokogorju ter se za nameček peljemo s sanmi na konjsko vprego, pa sploh ni treba izgubljati besed. Če te bo vse skupaj preveč utrudilo, si privošči masažo ali kakšen lepotni tretma in v klubu boš zvečer blestela.

Cosmopolitanka v Obertauernu:

 • veliko smuča
 • veliko se zabava
 • na dan nesmučanja gre na smučišče žurirat v seksi smučars­ki opravi
 • vsaj enkrat se spusti po pršiču
 • eno popoldne porabi za brskanje po trgovinah z noro ponudbo zimskih kolekcij
 • z družbo gre vriskat na nočno sankanje
 • privošči si eno od masaž dneva v hotelu, kjer biva
 • prepeva si pesem Help,
 • saj so sem prišli Beatli leta 1965 snemat film

Pripravila: Petra Arula, fotografije: promocijski material

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri