O svetem Martinu, martinovanju in Martinovih goseh

Si vedela, da izvor praznika, ki ga poznamo pod imenom martinovo, prvotno ni bil povezan z vinom, ampak s prav posebnim človekom, ki ga danes poznamo pod nazivom sveti Martin?

O svetem Martinu, martinovanju in Martinovih goseh (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 11. 2012

Na spletnem portalu Nalina smo našli naslednjo zanimivo zgodbo o svetem Martinu:

Sveti Martin je bil Francoz, Martin de Tours, ki je velik del svojega življenja namenil širjenju krščanstva v Franciji. Rodil se je na ozemlju današnje Madžarske. Njegov oče je bil rimski vojak in tudi Martin je vstopil v rimsko vojsko.

Med službovanjem v vojski se mu je neke mrzle zimske noči zgodilo, da je blizu Pariza, v Franciji, srečal berača, ki je bil na pol gol. Iz usmiljenja mu je dal polovico svojega plašča.

Njegova dobrota je bila za berača, kot je luč v današnjih dneh za nas. Takrat je spoznal, da vojaška služba ni zanj. Prosil je za odpust in bil zato obtožen, da je reva. Da bi dokazal, da ni, se je ponudil, da lahko stoji med obema vojskujočima se stranema.

Nato je vstopil v službo Cerkve in šel širit krščansko vero. Ko se je vrnil, si je postavil manjšo puščavniško celico, ki so jo kasneje razširili v samostan.

Zaradi svoje dobrote in skromnosti so ga imeli ljudje izredno radi in so si želeli, da bi postal škof. Ravno zaradi teh lastnosti je škofovsko mesto zavrnil in legenda pravi, da se je skril pred ljudmi, da ne bi pritiskali nanj.

Vse, kar si je želel, je bilo, da bi delal v miru in tišini, kar pa ne bi bilo mogoče, če bi postal škof. Martin naj bi se skril v bližnji hlev, kjer so imeli goske. Mislil je, da se bo skril, a so ga gosi z glasnim gaganjem izdale in ljudje so ga našli.

Po tem dogodku je le privolil v to, da postane škof.

Iz tega dandanes izhaja tudi tradicija peke gosi na Martinovo - kot kazen, da so izdale sv. Martina.

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) tako ostaja še danes tisti dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo tega svetnika.

Obvezno preberi še, katero vino se prileže h goski, raci in purici za Martina!