NSA škandal: Nas res vse skupaj nadzira 'veliki brat'?

Potem, ko so mediji razkrili obstoj programa Prism, za nadzor nad spletnimi komunikacijami, ki ga vodi ameriška agencija za nacionalno varnost, je tudi v evropskem parlamentu potekala razprava o posledicah tega razkritja na varnostno sodelovanje med EU in ZDA.

NSA škandal: Nas res vse skupaj nadzira 'veliki brat'? (foto: shutterstock) shutterstock
19. 6. 2013

Večina poslancev je program obsodila, še posebej ogorčeni pa so bili nad zagotovili predsednika ZDA Obame, da ameriške oblasti sledijo le komunikacijam neameriških državljanov.

Evropski komisar Tonio Borg je v imenu Evropske komisije dejal, da so 'programi, kot je Prism, in zakoni, ki jih dovoljujejo, potencialna grožnja temeljni pravici do zasebnosti in varstvu podatkov državljanov EU'.

O tem, da naj bi bil obveščevalni program PRISM namenjen nadzorovanju internetne komunikacije, ki jih ponujajo največja spletna podjetja – Google, Yahoo!, Microsoft, Facebook, Apple, YouTube, Skype, PayTalk, AOL, izvzeta pa naj bi bila le Twitter in Amazon.com, je v svoji javni izjavi na spletu zapisala tudi evropska poslanka mag. Mojca Kleva Kekuš.

Več o tem si lahko prebereš na spletni povezavi Afera DATAGATE in evropski državljani.