Novomeška Evrovizija v zavetju Krke

Idilično zavetje Krke letos gosti že dvanajsti Festival dokumentarne fotografije Fotopub, ki ga organizira novomeški zavod LokalPatriot.

Foto: Boštjan Pucelj (foto: Boštjan Pucelj) Boštjan Pucelj
24. 7. 2012

Festival ponovno preseneča s pestrim razstavljaljskim programom, ki se posveča predvsem prevetritvi koncepta Evrope.

Novomeščani, z umetniškim vodjo, Nizozemcem Chrisom de Bode na čelu, so letošnji festival naslovili s pomenljivim naslovom Evrovizija.

Chris pravi, da "se Evropa sooča z velikimi spremembami, tako kulturnimi kot finančnimi. Beseda dneva je postala beseda na črko »K«. K kot Kriza. Mnogo je vprašanj, ki si jih zastavljamo. Nova doba. Lahko bi celo rekli obdobje ponovne vzpostavitve. Med drugim tudi same Evrope".

K prevpraševanju teh konceptov bo pripomogel pester razstavljaljski program.

V letu 2012 bodo razstavljali: George Georgiou (Grčija), Ragnar Axelsson - Rax (Islandija), Jaka Gasar (Slovenija), Matej Povše (Slovenija), Friso Spoelstra (Nizozemska) in drugi. Hkrati se bodo lahko obiskovalci festivala udeležili številnih predavanj, projekcij,  filmskih večerov, vsakoletne Tribune ipd.

Jedro Fotopub dogajanja ostajajo fotografske delavnice, ki jih na različnih zahtevnostnih stopnjah vodijo svetovno priznani tuji in domači fotografi. Letošnjih delavnic se bo udeležilo preko 60 ljubiteljev fotografije. Poleg Anne Stevens, ki bo vodila multimedijsko delavnico, Uroša Abrama, ki bo ponovno prevzel začetno delavnico in Ervina Hladnika Milharčiča, ki bo vodil novinarsko delavnico, je največja pozornost gotovo na delavnici mokrega kolodija. To bo vodil Miša Keskenovič, mojster pionirskih tehnik in njegov učenec, Borut Peterlin. Gre za prvo delavnico o tej pionirski tehniki fotografije, ki je bila izumljena leta 1851. Napredni delavnici, ki ju bosta vodila Meta Krese in Piotr Malecki, sta bila v hipu polni, zato so organizatorji k sodelovanju povabili novega mentorja. To je mlad italijanski fotograf Alfredo D'Amato, ki je znan predvsem po osvojeni nagradi za najboljšo fotografijo Unicefa.

V četrtek, 26.7., bo Fotopub tradicionalno podelil nagrado za najboljšo dokumentarno fotografsko zgodbo.

Letos se organizatorji lahko pohvalijo s kar 32 prijavami iz 15 različnih držav. V tekmovalni, izbor, t.i. ožji izbor se je uvrstilo 11 projekcij. Javna predstavitev tekmovalnega programa za zmagovalca Četrtkove nagrade 2012, bo v četrtek, 26. julija ob 21. uri na vrtovih Dolenjskega muzeja v Novem mestu.

Več informacij najdete na spletni strani www.fotopub.com.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri