Novo upanje za planinske poti v Posočju

Planinska zveza Slovenije (PZS) je v soboto, 5. julija, uspešno izvedla 2. Tončkov dan. 57 markacistov iz 21 planinskih društev je urejalo planinske poti na območju Posočja.

11. 7. 2014

PZS je kot zmagovalka natečaja v sklopu akcije Star papir za novo upanje 2014, ki je potekala v organizaciji Ekologov brez meja in podjetja Dinos, prejela 40 % (2300 €) od zbranega starega papirja. Projekt sanacije planinskih poti je bil najboljši predlog na natečaju za odpravljanje škode velike naravne nesreče, ki je februarja zajela vso Slovenijo. Prejeta sredstva so pri PZS namenili urejanju poti na območju Posočja v sklopu 2. Tončkovega dneva.

Organizacija dogodka, na katerem so urejali planinske poti na območju Matajurja, Krasjega vrha in Kolovrata, je potekala pod vodstvom Komisije za planinske poti. Ta dan je bil tudi letos posvečen spominu na Toneta Tomšeta, dolgoletnega načelnika Komisije za planinske poti PZS in podpredsednika PZS.

Delo je potekalo uspešno in brez nezgod. Najzahtevnejše delo je opravila skupina, ki je odpravljala posledice žledoloma na Kolovratu, na doslej zaprti planinski poti na Klabuk. Skupina je dosegla, da je ta planinska pot zopet prehodna in odprta. Na poteh na Matajurju in Krasjem vrhu pa so čistili podrast, markirali poti, postavljenih pa je bilo tudi nekaj drogov za smerne table.

Akcijo sta poleg Ekologov brez meja podprli še Slovenska vojska, ki je zagotovila prevoze s terenskimi vozili na težko dostopna mesta, in zavarovalnica Wiener Städtische, ki je z zavarovanjem vseh članov omogočila varno opravljanje planinske dejavnosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri