Nov kulturni center na Metelkovi - KULT3000

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je pred dnevi na Metelkovi odprl nov kulturni center KULT3000, ki ima svoje prostore v najmanjši od stavb ob muzejski ploščadi, v bivši vratarnici. 

18. 10. 2013

Čeravno majhen in pravkar priseljen, si je KULT3000 zadal zahtevno nalogo povezati Metelkovo ulico, njene kulturne ustanove in ustvarjalce. Ti dajejo ulici, ki je prav zaradi kulture ena najbolj vznemirljivih v državi, poseben pečat že zadnjih dvajset let. Da se jim pokloni in pokaže, kako lep in iskriv je pravzaprav ta del Ljubljane, je JSKD v prostorih KULTa3000 že odprl razstavo priznanega fotografa Jureta Kravanje, posvečeno Metelkovi ulici.

KULT3000 bo spodbujal in povezoval razvojne potenciale slovenske kulture. Skušal bo okrepiti komunikacijo med obstoječimi kulturnimi ustanovami, skupnostmi in pobudami v ulici. Skušal bo skrbeti za njihovo večjo prepoznavnost ter jih spodbujati k skupnim projektom. Nov kulturni center bo deloval na področjih kulturnega turizma, promoviranja kulture in mreženja kulturnih producentov z namenom učinkovitejšega črpanja evropskih sredstev. Ne pozabimo, Ustvarjalna Evropa, prihajajoči sedemletni program Evropske unije, je tik pred vrati.

KULT3000 bo med drugim skrbel tudi za programsko osvežitev ploščadi, ki se razprostira med kulturnimi ustanovami. Na novo naj bi zaživela že prihodnjo pomlad. Podroben program bo JSKD v prihodnjih mesecih pripravil skupaj s koordinacijskim odborom , ki ga je imenovalo ministrstvo za kulturo.

»Nov kulturni center smo poimenovali KULT3000, ker želimo poudariti njegovo zazrtost v prihodnost. Zaradi finančne krize in novih trendov v razvoju kulturne produkcije, zaradi prepletanja kulture z izobraževanjem, vzgojo, turizmom, industrijo, ekologijo in digitalno sfero je namreč potrebno prihodnost znova premisliti. Verjamemo, da so za nadaljnji razvoj in iskanje novih modelov pomembni vsi potenciali kulture. Tako v širšem kulturnem kot tudi socialnem in ekonomskem smislu. Javni sklad za kulturne dejavnosti s KULTom3000 ponovno izkazuje pripravljenost pomagati slovenski kulturi pri soočenju z razvojnimi cilji, vendar bo to možno le ob nadaljnji podpori ministrstva za kulturo in ob sodelovanju vseh deležnikov. Da sta lahko povezovanje in sodelovanje ključ do uspeha, dokazuje tudi Rezidenčni center JSKD, ki smo ga v središču mesta zasnovali pred tremi leti in je danes nepogrešljivi most med različnimi ustvarjalci in kulturami,« je ob odprtju novega kulturnega centra povedal direktor JSKD mag. Igor Teršar.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri