Noč čarovnic na gradu Bogenšperk!

Na zadnjo oktobrsko noč obiščejo čarovnice in čarovniki z vseh strani Slovenije svoji čarovniški sorodnici v muzejski zbirki vraževerja na gradu Bogenšperk.

27. 10. 2014
  • »Zelišča in še nekaj drugih stvari uporabljajo coprnice poleg določenega pakta ali zveze s hudičem za pripravo svoje čarodejne maže, ki se z njo mažejo in k prekletemu čarovniškemu plesu leté ali se od svojega črnega mojstra nesti dadó.« J. V. Valvasor

Čarovnice in čarovniki ter druga bitja podzemlja se bodo na zadnji oktobrski večer zopet zbrala na gradu Bogenšperk. V ustvarjalnih delavnicah bodo nastajali čarovniški pripomočki in vrsta umetniško izrezljanih buč, ki se bodo potegovale za najlepše izrezljano bučo bogenšpersko. Svoj obraz bodo obiskovalci lahko začarali v delavnici poslikave obraza in se tako začarani odpravili na ogled gradu, ki v svojih muzejskih zbirkah pripoveduje tudi zgodbo o čarovniških procesih, magiji in urokih v času Janeza Vajkarda Valvasorja. Mladinski center Litija bo tudi letos začaral grajsko klet v kateri bodo obiskovalci lahko na vse pretege kričali, iskali pot iz labirinta in pogledali v strašljivi grajski vodnjak.

Ko se bo noč spustila na grad, bodo čarovnice pokazale svoje veščine in v tekmovanju izbrale »naj coprnico bogenšpersko«, razglasili bomo najlepše izrezljano bučo, si ogledali čarobno zabavno predstavo Grunfa in Gandolfa ter Strašljivih grajskih duhov. Pestrost večera bodo na grajski tržnici dopolnili ponudniki domače in umetnostne obrti ter kulinaričnih in zeliščarskih posebnosti območja ob gradu, zadišalo bo iz začarane Krčme.

Vstopnina: 5 eur, otroci 2,5 eur, čarovniki in čarovnice v popolni opravi (obrazna maska, klobuk, čarovniška obleka) 2 eur!

Natančen program:

  • 15.00 – ustvarjalne delavnice, ogledi gradu, grajska tržnica, ...
  • 15.30 – Kraljična na zrnu graha (Družinsko gledališče Kolenc)
  • 16.00 – Grunf in Gandolf (Teater Cizamo)
  • 16.30 – nastop plesnega društva NLP
  • 17.00 – izbor naj čarovnice bogenšperske
  • 17.45 – Strašni grajski duhovi (Teater Cizamo)

Vabljena na grad Bogenšperk!