"Nisem končal mature in se nekega dne preprosto preselil v Orlando na Floridi" (piše Cosmo kolumnist)

"Začelo se je s sanjami. Sanjami o Združenih državah Amerike, o uspehu, o košarki. O polni dvorani navijačev, o bučnem navijanju in dihanju za eno – za zmago. Realnost v slovenskih dvoranah, kjer sem pustil svojo mladost, je seveda povsem drugačna," je v svoji prvi kolumni zapisal kolumnist Matej.

"Nisem končal mature in se nekega dne preprosto preselil v Orlando na Floridi" (piše Cosmo kolumnist) (foto: Pixabay) Pixabay
30. 8. 2019

Želel sem občutiti življenje na ameriškem študentskem kampusu. Sodeč po vseh Ameriških pitah, kaj niso to sanje vsakega najstnika? Obenem sem želel pridobiti še dobro izobrazbo - predvsem pa pridobiti vse tisto, kar mi domače gnezdo, bližina staršev in prijateljev ne morejo ponuditi. 

Nisem končal mature in se nekega dne preprosto preselil v Orlando na Floridi. Nešteto izpolnjenih obrazcev, telefonskih pogovorov, cepljenj, urejanj zavarovanj in pakiranj kasneje, sem se s svojimi najbližjimi znašel na Brniku. Letališča so napolnjena z občutki. Z vznemirjenostjo, žalostjo, a vseeno tudi s pričakovanji. Poletel sem svojim sanjam naproti – dobesedno.

Florida je sinonim za počitnice. In res, sprva sem imel občutek, da sem pristal na sanjskem dopustu. Sonce, bazeni, palme. Vse je bilo novo, drugače od Slovenije, kjer se je poletje že bližalo koncu. Rajsko.

Pa vendar ni trajalo dolgo, da sem se zavedal, da sem na počitnicah brez staršev. Pa to ni pomenilo zabavanje brez prestanka. Prej trdo treniranje in učenje. Kdo bo poskrbel za moje perilo? Kdo bo poskrbel za zdravila? Kdo bo edini odgovoren za moje življenje in moja dejanja? Sam bom.

Veliko osnovnih stvari, ki pa jih na žalost preveč mladih danes dojema kot samoumevne. Prav tako samoumevno se zdi spoznavanje novih ljudi. Pa je res tako enostavno? Amerika, ameriška kultura. Povsem drugačna od naše srednje do rahlo balkansko evropske Slovenije.

Zakaj v tujino, zakaj nekaj novega?

Prilagajanje je ključ do preživetja. Naučiš se delovati v novem okolju, obkrožen z drugim jezikom in drugimi navadami ljudi. Zakaj je potrebno v ledeno mrzlo vodo dodati še tri kocke ledu? Zakaj me mimoidoči namesto pozdrava vprašajo kako sem, potem pa pohitijo naprej, še preden jim odgovorim?

Drugačna kultura, celoten proces prilagajanja pa je odvisen od nas samih. Že po prvem letu življenja na Floridi lahko trdim, da gledam širšo sliko. Širšo kot je tista, ki nam jo dajo vsa potovanja po svetu. Živim v tujini. Nisem na počitnicah za 14 dni. Ustvarjam si življenje. Osebno rastem, ugotavljam, da imajo največjo vlogo v našem življenju drugi ljudje. Ugotavljam, kako ključna je preprosta pomoč pri učenju, ali pa trdna opora in pomoč, ko daleč od doma, domačih in poznanih zdravil zboliš. 

Kamorkoli greš, srečuješ novi ljudi. Ob vseh spremembah je res težko ohraniti stike z vsemi prijatelji iz srednje šole, a to izgubo lahko nadomestijo vse prednosti takšne izkušnje v tujini. Vedno se lahko vrneš domov, neprecenljiv pa je pogum, da se odpraviš in vztrajaš.  Svet je mobilen, povezan in ja, lahko rečem da kljub veličini včasih zelo majhen.

Kampus, kjer stanujem, obiskujejo številni mladi, ki so tako kot jaz zapustili svoje domove po celem svetu in prišli graditi svoje sanje. Tako smo se mednarodni študentje prvi večer zbrali na spoznavni večerji. Številni mladi, ki nas povezuje tuji jezik – angleščina. Spontano sem se usedel zraven študenta, s katerim sva tako pričela pogovor v angleščini. A vendar – svet je majhen. Tako, da se je najin pogovor nadaljeval v …

V prihodnjih zapisih bo Matej nekaj teh delil s teboj in ti tako razkril skrivnosti življenja mladega študenta iz sončne Floride. Kako je začel graditi svojo kariero, kako je preživel prvo leto zveze na daljavo in zakaj je odhod v tujino nekaj, kar priporoča vsakemu.

Fotografije: Pixabay

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri