Tistega jutra, ko se zbudiš kot anarhistka ;)

Predstavljaj si, da bi se danes zjutraj zbudila v takšnole jutro ...

Tistega jutra, ko se zbudiš kot anarhistka ;) (foto: shutterstock) shutterstock
25. 2. 2013

... brat bi za vedno zasegel ključ od družinske kopalnice, ker jo odslej naprej želi uporabljati le sam, mama bi ti zapovedala, da boš odslej vsako jutro pila le njeno znamko kave in s točno toliko sladkorja, kot ti ga bo ona odredila, oče pa ti bo odslej vsako jutro izbiral to, kar boš tisti dan smela nositi v šolo (ali pa kar službo). Ah, aja, pa teta je klicala, da ti je našla fanta (tega, ki ga imaš zdaj, boš morala pač pustiti)!

Ne razburjaj se ;)

Smo pozabili povedati, da gre zgolj za hipotetični problem?

Seveda vemo, da jim vsega tega nikakor ne bi dovolila. Pa veš, kako to vemo?

Ker vemo, da v tebi živi ena mala anarhistka!

Če si morda osupla pomislila, da te z izrazom anarhistka kakorkoli zmerjamo, se zelo motiš.

Biti anarhistka dejansko pomeni, da sama zase terjaš pravico, da o sebi in svojem življenju odločaš sama. Da seveda tudi prevzemaš odgovornost za svoja dejanja in da tega ne poskušaš preložiti na neko višjo avtoriteto moči.

Da skratka verjameš, da nihče ni bolj kvalificiran za sprejemanje odločitev o tvojem življenju kot prav TI!

In zdaj pomisli: ali sploh poznaš koga, ki ne bi stremel k temu, da bi bil v sprejemanju osebnih odločitev suveren? Smo torej vsi po vrsti anarhisti? In če je odgovor DA, potem smo to najverjetneje že kar po naravi!

A zakaj se nam potem tako rado zgodi, da pademo pod vpliv drugih in dovolimo, da nas pravila in norme, za katere nas nihče ni vprašal, ali se z njimi strinjamo, v naši osebni svobodi in suverenosti omejujejo? Pri čemer vse to, kar v nas omejuje tistega malega anarhista, niso zgolj družbena pravila, sistem ali ideologija, temveč nam norme, ki nas dušijo, vsiljujejo tudi mediji, oglaševalci in 'vseh sort novodobni' guruji. Začudena?

No, ja, morda pa si ti že ena tistih, ki je prišla do spoznanja, da te zaradi najnovejše šminke, ki se na ustih obdrži še dneve in dneve, pa maskare, za katero pravijo, da jo bojda 'moraš' imeti, in strašno trendi stiletk, ki menda v nebo podaljšajo tvoje noge, ne on in ne številni drugi zate 'pomembni' ljudje ne bodo imeli nič raje? Mišljeno: ne zares raje, kar je dejansko tisto, kar zares šteje!

Še več (in huje): morda si celo že ena tistih, ki je svoje prijatelje že prenehala rangirati po tem, koliko zaslužijo, česa vsega se polaščajo, s kakšnimi nazivi se ponašajo in kakšne koristi ti znanstva z njimi prinašajo?

Cccc, ti anarhistka ti!

Več o tej zanimivi temi si lahko prebereš na spletni povezavi Anarhija in anarhizem - za družbo brez prisile in hierarhije!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri