Nekdo je končno pojasnil, čemu služi mini žep na kavbojkah!

Si se tudi ti kdaj spraševala, kakšno funkcijo ima mini žep, ki ga najdeš na skoraj vsakih kavbojkah? Presenečena boš, čemu je bil dejansko namenjen.

Nekdo je končno pojasnil, čemu služi mini žep na kavbojkah! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2019

Danes ljudje najbolj pogosto vanj tlačijo kakšen kovanec za srečo, saj zaradi majhnosti za kaj drugega praktično ni uporaben, a včasih je imel ta žepek svojo funkcijo.

Čemu služi, je pojasnil Nitin Sachdev, uporabnik spletnega mesta quora.com, kjer se je pojavilo vprašanje o tej tematiki.

Mini žep ali "peti žep" kot ga imenujejo nekateri modni oblikovalci, se je najprej pojavil leta 1873 na prvih kavbojkah Levi's, in sicer je bil (kot piše na spletni strani Levi Strauss) namenjen varnemu shranjevanju žepnih ur, ki so bile v tistem času zelo moderne.

ura

Foto: Profimedia

Kavbojke s petim žepom so Kavbojem omogočale brezskrbno ježo ali delo na ranču, saj je bila njihova dragocena ura v tem mini žepu na varnem, medtem ko bi se, če bi jo imeli na verižici okoli vratu lahko zlahka poškodovala.

Žepne ure so šle 'iz mode' nekje sredi prve svetovne vojne, ko so vojaki potrebovali 'hitrejši način gledanja na uro' in so postale nepraktične. Zamenjale so jih ročne ure.

Včasih je bil žep širši

Če se v tem trenutku sprašuješ, kako so v ta žepek nekoč spravili uro (tudi mi smo se), moraš vedeti, da je bil ta peti žep včasih širši (meril je okoli 10 cm), nato pa je sčasoma postajal vse ožji.

Danes je širok okoli 7,5 cm, na teh ženskih kavbojkah na fotografiji pa na primer meri v širino celo manj kot 6 cm (vključno s šivi).

zep

V njem ljudje večinoma hranimo: kovanec, kondom, manjšo vstopnico, elastiko za lase, lasnico in druge drobcene predmete, za katere je ravno prave velikosti, številni modni oblikovalci pa ga ohranjajo tudi čisto zaradi estetskega vidika.

Ti na svojih kavbojkah uporabljaš mini žep? Pusti svoj komentar, z veseljem bomo prebrali, kaj hraniš v njem!

Preberi še ganljivo zgodba o slonu, ki ti bo spremenila pogled na življenje ali odlične namige, kako pripravimo najboljšo kavo!