Nekaj dogodkov, predavanj, koncertov in predstav, ki jih ne smeš zamuditi!

Medtem ko nas do začetka do začetka letošnjega jubilejnega, 30. slovenskega knjižnega sejma, ki bo od 26. do 30. novembra, v Cankarjevem domu v Ljubljani, ločita le še slaba dva meseca, se bo pod Alpami tudi sicer veliko tega dogajalo. Organizatorji so prepričani, da bo tokratni sejem dejansko založniški dogodek desetletja.

2. 10. 2014

Slovenski knjižni sejem bo letos jubilejni, trideseti po vrsti. Že od leta 1972, ko je bil na GR prvi s sedemnajstimi razstavljavci, pa do danes, predstavlja največji založniški dogodek, ki se ga udeležujejo tako profesionalci, kot tudi publika, med katero je skoraj tretjino mladih. Razstavljavci jim predstavljajo svoje delo in svojo kulturo, saj komercialni del sejma spremlja skoraj 200 različnih dogodkov. Poleg standardne debatne knjigarne, založniške akademije (letos 4 škotski predavatelji), foruma za obiskovalce, pisateljskega odra, šolskega knjigosleda in lanskih novosti: e-cona, zajtrk s pisateljem in strokovni dan s knjigotrško akademijo, bodo letos na sejmu tudi druge novosti, a več o tem v naših naslednjih objavah.

Ne spreglej tudi!

V nadaljevanju nizamo še nekaj zanimivejših, aktualnejših in medijsko manj razvpitih dogodkov, ki bi jih bilo še kako škoda zamuditi.

Jesenski Vegafriday v Mariboru

Gostili bodo Jadranko Juras, ki bo govorila o našem odnosu do živali in veganstvu, ter mag. Marka Čenčurja, ki bo predaval o prehranski znanstveni fantastiki oziroma o slovenski prehranski stroki. Po predavanju bo sledilo sproščeno druženje ob veganski hrani.

  • Kdaj in kje? Jesenski Vegafriday bo potekal v petek, 3. oktobra, od 18. ure dalje v Skrinji Prodajni Galeriji (Gosposka 28, Maribor; zemljevid).

Shod za Dan živali v Ljubljani

Mimoidoče bomo s pravicami živali seznanjali: Društvo za osvoboditev živali, Veganska iniciativa, Slovensko vegansko društvo, Animal angels, Zadnje upanje, Društvo Pasjih Brezdomcev, Združenje Kara in drugi.

  • Kdaj in kje? Shod za Dan živali bo potekal v soboto, 4. oktobra, od 16. ure dalje na Prešernovem trgu v Ljubljani

Okrogla miza Zakaj (n)imam otrok(e) 

Debata s strokovnimi gosti in odprt pogovor o temi, ki zadeva žensko čutenje in družbeno vzpostavljanje do vprašanja materinstva. Moderatorka: Nina Šorak. Gostji: dr. Zalka Drglin, dr. Vislava Globevnik Velikonja in Nika Hölcl Valič

  • Kdaj in kje? Torek, 7. oktobra, ob 17. uri, Cankarjev dom, Klub Lili Novy, vstop prost

Obračun z miti o ženskosti in materinstvu

Kaj ženska pridobi in kaj izgubi, če postane mati? Zaradi katerih razlogov ženska ne postane mati? Zakaj se bojimo imeti otroke? Zakaj je imeti otroke samoumevno? V besedilu bo nastopilo več glasov – vsak s svojim stališčem, izjavo, predsodki, pogledi, dvomi in občutki. Glasovi dveh žensk, pa tudi glasovi, ki so se vanju prikradli zaradi družbenega pritiska, vzgoje, psihične stiske... Predstava bo uprizoritveno raziskala določujoče žensko telo. Telo, ki je narejeno in vse življenje deluje za izpolnitev biološke funkcije nadaljevanje vrste. Telo, ki so se ga ženske v tej funkciji naučile usmerjati in omejevati. Telo, ki smo ga kulturalizirali, a ne osvobodili.

  • Kdaj in kje? Premiera: Ponedeljek, 13. oktobra, ob 20. uri. Ponovitev: SR, 15. oktobra, ob 20. uri. Cankarjev dom, Štihova dvorana

Koncert Demolition Group v LokalPatriotu

Na odru se nam bodo predstavili prekaljeni borci slovenskih glasbenih bojišč DEMOLITION GROUP. Z njihovo brezkompromisno glasbo in energičnim odrskim nastopom bodo dali pečat novi sezoni klubskih koncertov v LokalPatriotu. Glasno, kvalitetno, unikatno, všečno. Zasedba: Goran Šalamon - vokal, Jože Pegam - saksofon, Matjaž Pegam - zvok, Matija Lapuh - kitara, Ivica Gregl - bobni, Tomi Gregl - bas.

  • Kdaj in kje? 4. oktober, pričetek ob 22.00, Klub LokalPatriot

DNŠ brucovanje s Slonom in Sadežem

Društvo novomeških študentov tudi letos pripravlja tradicionalno zabavo za vse študente začetnike. V goste so povabili zasedbo Slon in Sadež, ki bo pričarala nepozabno študentsko zabavo in trasirala pot po kateri bo DNŠ vsak mesec v goste pripeljal eno glasbeno skupino po njihovem okusu.

  • Kdaj in kje? 11. oktober, pričetek ob 21.00, Klub LokalPatriot

Slon in Sadež

Predstava Fernanda Pessoa Vzgoja stoika

Predstava Fernando Pessoa: Vzgoja stoika, koncept in režija Kaja Tokuhisa, se je uvrstila v tekmovalni del 49. Festivala Borštnikovo srečanja in se hkrati uvrstila v izborno kategorijo »Showcase«, ki je namenjena mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom. Produkcija Anton Podbevšek Teater.

  • Kdaj in kje? Uprizoritve bodo na sporedu v torek, 14. oktobra, ob 20. uri/Dvorana novomeške pomladi, APT, sredo, 15. oktobra, ob 20. uri/Dvorana novomeške pomladi, APT, četrtek, 23. oktobra, ob 20. uri/Stara dvorana, SNG Maribor.