Ne moreš zaspati? Ta knjiga ti bo v pomoč!

Se tudi tebi dogaja, da ko se zvečer uležeš v posteljo, tvoji možgani še kar naprej meljejo in meljejo? Če ti v glavi šviga tisoč in ena misel, je zaspati res misija nemogoče, zato ti lahko zelo pomaga, če pred spanjem prebereš kakšno misel, ki te bo pomirila in ti pomagala zaspati.

14. 10. 2016

Ena takšnih knjig je knjiga Preden zaspim, v katerem so zbrane modrosti velikega indijskega mistika Osha.

Modrosti so pravzaprav izvlečki z intimnih srečanj, na katerih se Osho pogovarja z ljudmi z vseh vetrov.

Knjiga ima natanko 365 misli (za vsak dan v letu eno) in je zasnovana tako, da vsak dan zajame določeno temo.

Na primer za 14. dan piše: "Telo se rodi in umre; um se rodi in umre. Vendar niste ne telo ne um. Presegate oboje in ste nekaj, kar nikoli ne umre in se nikoli ne rodi. Od nekdaj ste tu in vedno boste. V trenutku, ko človek to začne čutiti, se začne spreminjati ves njegov pogled na svet. Kar se mu je do zdaj zdelo pomembno, postane nepomembno: denar, moč, ugled in vse to. In kar se mu nikoli ni zdelo pomembno, naenkrat postane neznansko pomembno: ljubezen, sočutje, meditacija, molitev, božanskost. Ne pozabite, da je v vas nekaj večnega."

Priporočamo ti, da tako vsak dan tik pred spanjem prebereš eno misel in se vanjo poglobiš. Skrbno izbrane besede na um delujejo pomirjujoče in te tako pripravijo na miren sen. 

Ko knjigo začneš brati, se nanjo na nek način navežeš in komaj čakaš, da pride večer, ko spet vzameš v roke in prebereš novo misel.

Fantastično je tudi to, da knjigo lahko uporabljaš v kombinaciji z jutranjo knjigo Ko se zbudim, ki je prav tako vsebuje 365 dni (za vsak dan v letu).

V tej boš našla misli za lepši začetek dneva, kakršna je naslednja:

"Človeku ni usojeno plazenje po zemlji. Sposoben je poleteti k najvišnjemu."

Priporočamo prebiranje ob tvojem jutranjem ritualu (ob kavici, čaju), po jutranji vadbi ali pa tako zjutraj, ko odpreš oči in še ležiš v topli postelji kot navdih za dober začetek dneva.

Obe knjigi sta bili ustvarjeni na Oshovo pobudo in sta zasnovani tako, da vsak dan zajame določeno temo, jutranja in večerna tema pa druga drugo dopolnjujeta. Predvideni sta za kronološko, ne naključno prebiranje. Vsebino pa še najbolj opiše naslednji odstavek iz Oshove The Dhammapada: The way of the Buddha (3. knjiga):

"[Mistikove] besede so prežete s tišino, njegove besede niso hrupne. Imajo melodijo, ritem, zven in v samem jedru njegovih besed je tišina. Če lahko prodrete v njegove besede, naletite na neskončno tišino.

V budove besede pa ne morete prodreti z analiziranjem, argumentiranjem ali razpravljanjem. Z njim morate vzpostaviti odnos, se uglasiti na njegove frekvence, biti usklajeni z njim …

V tej uglašenosti, v tej enosti človek vstopi v samo jedro učiteljevih besed. In tam ne boste našli nobenega zvoka, nobenega hrupa; našli boste samo absolutno tišino. In ko jo boste okusili, boste razumeli učitelja. Zapomnite si: ni pomemben pomen besede, ampak njena tišina."